Aktivitou proti nudě

Archiv

MM F-M

6. 6. 2018

Docházení dětí do tělocvičny začalo v říjnu a bylo ukončeno koncem května. Děti (ve věku 6 až 14 let) se o aktivitě dozvěděly v Klubu Nezbeda, od pracovníků Terénní služby Rebel, přes Facebook a mnozí si to řekli mezi sebou. Zájemci se sportování účastnili dobrovolně každé úterý v prostorách tělocvičny Gymnázia Petra Bezruče. Celkem využilo této nabídky 27 dětí a znamenalo to 360 kontaktů s nimi.

V tělocvičně jsme se věnovali nejen míčovým a jiným kolektivním hrám, ale také cvičením na nářadí. V rámci setkání jsme  pracovali s respektováním pravidel, děti se učily toleranci, spolupráci, efektivní komunikaci a hře fair play.

Enormní zájem chlapců byl o „parkour“ (jednoduché i obtížné skákání přes různé typy překážek). My, pracovníci, jsme byli překvapeni, co všechno jsou schopni kluci se sami a bez odborného vedení naučit. A jakou mají odvahu. Bohužel – odvahu jsme ztratili my dospělí, když parkouristé začali zkoušet prvky, které jsme považovali za hranicemi jejich bezpečnosti. Skákání parkouru jsme ukončili a doporučili jim jiná alternativní řešení: zprostředkování kontaktu s trenérem a jeho pozvání na naše setkávání, avizování vzniku kroužků s tímto zaměřením prostřednictvím projektů apod. Možná i tento článek bude inspirovat nějakého zkušeného dospělého, který by se vedení takto nadaných dětí ujal.

Aktivity v tělocvičně všem přinesly nové zkušenosti a poznatky. Děti dostaly příležitost rozvíjet své dovednosti i najít si nové kamarády.

Na nenaplněné potřeby dětí, aktivně a smysluplně trávit volný čas, reagují i terénní pracovníci z Rebelu. Často se v terénu setkávají s dětmi a mladými lidmi, kteří řeší svoje starosti či nudu nevhodným způsobem. Vymýšlí aktivity, kdy záměrně ničí své okolí, nebo ohrožují své zdraví užíváním návykových látek. Terénní pracovníci začali nabízet vybraným klientům kroužky již v roce 2017 a díky projektu ČSOB v tom pokračovali i v roce 2018. Pracovníci dali možnost 19 dětem a mladým lidem. Možnost změnit na chvíli své prostředí, najít si nové kamarády, nebo dělat to, co je baví.  Pracovníci podpořili dva úžasné kluky, kteří tancují a vystupují na soutěžích. Výuku kytary, která zabaví ruce a hlavu při smutku. Fitko, které umožní uvolnění od stresu doma. Box nebo Taekwondo, kde kluci mohou uvolnit napětí a vybít přebytečnou energii. Ač si to někteří neuvědomují, učí je to zodpovědnosti, přijímání pravidel a využít svého času smysluplně. 

Za podporu děkují pracovníci NZDM Nezbeda a Terénní služby Rebel.

Autoři článku: Mgr. Alena Kopidolová, Mgr. Aneta Prokešová