Olešná bude v jeden čas patřit eXtrémním závodům na kolech i bruslích

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 6. 2018

Lokalita přehrady Olešná patří čím dál častěji mezi vyhledávaná místa pro pořádání kulturních i sportovních akcí. „Těší mě, že pořadatelé tradičního závodu IN-LINE24 přišli s dalšími novinkami a uzavřený okruh kolem Olešné tak bude mnohem více využit a nabídne sportovní vyžití i pro příchozí návštěvníky. Pro děti jsou v sobotu dopoledne od 9 do 10 hodin připraveny závody na inlinech Okolečko. Dospělí budou moci po registraci odstartovat spolu se závodníky na dva nebo čtyři okruhy bajkerového závodu PH24, přičemž okruh vede z Olešné přes Palkovické hůrky kolem rozhledny Panoráma na Kabátici u Chlebovic zpět na Olešnou. A aby toho nebylo málo, tak přímo v campu Olešná bude připraven LASER RUN, tedy menší okruh pro běh a střelbu z laserové pistole pro širokou veřejnost bez omezení věku. Pro nesportovce pak může být zajímavé sledovat cvrkot dvou souběžně probíhajících a zcela odlišných závodů na jednom místě,“ přiblížil připravované dění na Olešné primátor města Michal Pobucký.

Bruslaři i bajkeři budou míst společné zázemí, kemp i občerstvovačku. Trasu ale mají každý svou vlastní. V žádném úseku se neomezí. Okruh bajkerů nepovede po in-line stezce, ale terénem vedle ní a v místě zvaném “Charon Bridge”, kde bruslaři pojedou přes úzkou lávku, se bajkeři dostanou z areálu jeho podjetím,“ přiblížil za pořadatele závodu Libor Uher s tím, že in-line dráhu bude už tradičně překlenovat nadchod, pro přechod z jedné strany trasy na druhou, a hned vedle něj letos navíc vyroste velký nadjezd, kterým se budou do vnitřního prostoru areálu dostávat cyklisté.

„Tato sportovní akce bude zase v něčem jedinečná a opět k nám přiláká návštěvníky z různých koutů republiky i zahraničí, což přispívá k propagaci celé rekreační lokality přehrady Olešná. Ta nabízí spoustu vyžití na jednom místě. Od in-line a cyklostezky s technicky rozdílnými úseky, přes venkovní a krytý aquapark, moderní dětské hřiště, autokemp až po krásný výhled na královnu Beskyd Lysou horu. Akce podobného typu si zaslouží naši podporu, a to nejen proto, že zvyšují atraktivitu dané lokality a prestiž města, ale i proto, že nabízí obyčejným lidem neobyčejnou atmosféru mistrovských závodů a možnost zasoutěžit si bok po boku mnohdy profesionálních sportovců,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Závod pořádá horolezec Libor Uher. Hlavním partnerem akce je statutární město Frýdek-Místek a akci podporují také městské společnosti. Technické služby, zajišťují úpravu trasy před závodem i její značení, Sportplex, poskytuje zázemí v areálu přehrady, Frýdecká skládka, stará se o svoz odpadků a městská policie, která dohlíží na bezpečnost závodníků i návštěvníků.

 UZAVŘENÍ CYKLOSTEZKY PRO VEŘEJNOST:

Z bezpečnostních důvodů bude cyklostezka kolem přehrady Olešná po dobu eXtrémních závodů zcela uzavřena. VEŘEJNOSTI BUDE VSTUP NA CYKLOSTEZKU ZAKÁZÁN, a to od 10 hodin v sobotu 23. června do 11 hodin v neděli 24. června. Pro přecházení z jedné strany tratě na druhou poslouží speciální lávka poblíž restaurace U Toma.

Doprava:

Autobusové linky č. 5 a 6 budou mít v sobotu a částečně i v neděli výjimečně zastávku až u letního aquaparku. Naopak autobusová zastávka U Václavíků – bude od soboty do neděle 13 hodin bez náhrady zrušena.

Uzavřeny budou některé příjezdové komunikace, a to k místnímu jacht klubu, k restauraci Rybárna a k restauraci Muroňka. K Muroňce bude možný příjezd ze strany od Palkovic. Přístup k restauraci Rybárna bude možný pouze pro pěší, a to po chodníku a za účasti pořadatelů závodu. Restaurace U Toma a restaurace Terasa budou přístupné z ulice Nad Přehradou, tedy ze zadní strany.

Více informací k jednotlivým závodům – INLINE 24 a PH24.