Pocit bezpečí

Archiv

Michal Pobucký,

14. 8. 2018

Vážení občané,

v čase dovolených a cestování, kdy se častěji nabízí úsloví „všude dobře, doma nejlépe“ a destinace více než v minulosti volíme i z hlediska bezpečnosti, jsme měli i ve Frýdku-Místku bezpečnostní incident, který se ale odehrál podle klasického scénáře, jenž u nás očekáváme. Jisté individuum opakovaně vyhrožovalo nastraženou bombou v obchodních centrech, republiková i městská policie zasahovala, lidé vše brali spíše jako zpestření všedního dne, hrozba byla planá a pachatel dopaden. Buďme rádi, že policie koná rychle, a zaplaťpánbůh, že žijeme v bezpečné zemi.

V tomto smyslu mi přišla naprosto bezpředmětná anketa Česká televize, zda by město přijalo nějaké uprchlíky. Jiná odpověď než rozhodné NE nemůže následovat, protože pocit bezpečí si nesmíme nechat vzít.

O pocit bezpečí našich občanů se staráme průběžně, celková míra kriminality ve Frýdku-Místku již čtvrtý rok za sebou klesá a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl trend letos obracet. Podstatný vliv na to mají i preventivní opatření, která ve městě zavádíme již od roku 2011. To jsme zakázali ve městě hazard, který často generuje následnou trestnou činnost. Důležité určitě bylo i zrušení městské ubytovny na ulici Palkovická a zavedení bezdoplatkových zón, díky kterým jsme omezili byznys s chudobou a majitelé ubytoven se více snaží, aby byl v jejich okolí klid a pořádek. V souvislosti se zajištěním většího pořádku jsme také omezili provozní hodiny problematických non-stop provozoven. V současnosti jsou omezeny provozní hodiny v šesti podnicích a i tady podobně jako u ubytoven si majitelé začali hlídat, aby na ně bylo co nejméně stížností.