O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

13. 9. 2018

Po testování sdílení kol, tedy bikesharingu, se město rozhodlo otestovat sběr a svoz potravinářských olejů a tuků.

Na základě požadavků občanů vyzkoušíme ve městě třídění použitých jedlých tuků a olejů. Ty z friťáků, ale i tuky z běžného smažení na pánvi, končí nejčastěji v kanalizaci. Tam při nižších teplotách tuhnou, takže ho ucpávají, ale slouží taky jako potrava pro hlodavce, kteří se pak snadno množí. Ve snaze zvýšit úroveň třídění odpadů, předcházet ucpávání kanalizace a omezit množení krys a potkanů nabídneme občanům alternativu, jak se zbavit olejů a tuků ze smažení či pečení. Stačí je nesplachovat do dřezu nebo záchodu, ale přelít je do PETky a tu pak hodit do kontejneru.

Prozatím bude po městě, zejména pak v sídlištních zástavbách, zkušebně rozmístěno deset zelených plastových popelnic na oleje a tuky. Pokud bude o třídění zájem budou počty kontejnerů i svozových navýšeny.

Radní schválili opravy dalších městských komunikací a chodníků za téměř 17 milionů korun.  

Cesty, chodníky ale i opěrné zdi se opraví na dalších čtrnácti místech ve městě. Nový povrch dostanou chodníky v Sadech B. Smetany u řeky Ostravice i v Janáčkově parku na Rivieře, ale také chodník podél části frýdecké ulice Revoluční. Nový asfaltový koberec bude položen na komunikacích I. J. Pešiny, a to od křižovatky s ulici K Lesu po Jilemnického, a dále na ulicích Lesní, Purkyně, K Hájku, před Mariánským náměstím, ale taky například v další části ulice Dlouhá, čímž bude dokončena rekonstrukce komunikací v tzv. Nové Osadě ve Frýdku. Nový povrch bude mít i Beethovenova v Místku a část Lískovecké ve Frýdku. Opravou projde také opěrná zeď na ulici Pod Školou a zábradlí na opěrné zdi podél chodníku na Hlavní třídě, a to v úseku mezi mostem přes řeku a památníkem 8. pěšího pluku.

Radní schválili také zakázku na výstavbu dvou chybějících mostů v rámci obchvatu města. Jedná se o mimoúrovňové křížení místních komunikací Nad Přehradou a K Olešné, které by byly stavbou obchvatu přerušeny a částečně „odříznuty“ od města. Město je ale potřebuje, považuje za důležité zachovat jejich průjezdnost, která souvisí s dostatečnou a bezpečnou dostupností lokality Olešná.

Mosty s napojením na lokalitu Olešná jsou pro město důležité. Obchvat byl o ně svého času očesán, takže je město musí vybudovat samo. Náklady jsou vyčísleny na 75 milionů korun, z toho dotace činí více jak 58 milionů.

V městských bytech se budou měnit vodoměry.

Radní schválili výměnu více jak šestnácti stovek vodoměrů na teplou a studenou vodu v městských bytech. Vodoměry budou antimagnetické. Náklady jsou vyčísleny na bezmála jeden milion korun. K realizaci zakázky by mělo dojít ještě v letošním roce.