Frýdek-Místek se řadí mezi bezpečná města

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

17. 9. 2018

Stop hazardu

Město zakázalo hazard koncem roku 2011. Nejdříve skončily automaty, jejichž provoz povolovalo město, a zůstaly jen ty, jejichž provoz povolovalo ministerstvo financí. Naši úředníci opakovaně ministerstvo financí žádali o zrušení povolení, která vydalo. Docela to trvalo, ale konečně se to povedlo. Na území města by již nemělo být ani jedno technické herní zařízení – obecně řečeno výherní automat. Oproti roku 2012 město v současné době přichází o 35 milionů korun. S miliony z hazardu by se městu jistě dýchalo lépe, tyto peníze ale v rámci omezení hazardu, který bývá často spojován s trestnou činností a který ničí rodinné vazby a partnerské vztahy, rádi oželíme.

Větší klid v okolí ubytoven i non-stop barů

Občané si v souvislosti s ubytovnami a non-stopy často stěžovali na hluk, vandalismus, nepořádek a výtržnictví. Město jejich provozovatele vyzývalo k nápravě, nakonec u některých přistoupilo k razantnějším opatřením.

Aby šlo město příkladem, zrušilo městskou ubytovnu na ulici Palkovická a zavedlo bezdoplatkové zóny. Cílem bylo a je omezit byznys s chudobou a zajistit zejména v bezprostřední blízkosti ubytoven větší pořádek a klid. Opatření se zdá být účinné. Většina majitelů ubytoven se nyní snaží, aby byl na ubytovnách a v jejich okolí větší klid a pořádek,“ připomenul primátor Michal Pobucký.

V souvislosti se zajištěním zejména nočního klidu a práva na pokojné bydlení a spánek omezilo město provozní hodiny problematických barů a podniků. Je jich celkem sedm, některé v centru města, některé na sídlištích, jako třeba Kovárna a Kraken na Slezské. Otevřeny mohou být jen do půlnoci a v pátek a sobotu do jedné v noci. A stejně jako u ubytoven i tady si majitelé podniků hlídají, aby na ně bylo co nejméně stížností.

Městský kamerový systém

Ve městě je 82 kamer městského kamerového systému. Rozmístěny jsou na frekventovaných místech s častým narušováním veřejného pořádku, u některých škol, na důležitých křižovatkách i na sídlištích. „Kamery pomáhají rychle a efektivně reagovat na protiprávní jednání, záběry mohou sloužit nejen jako důkazní prostředek při šetření trestných činů nebo přestupků, ale i k jejich odhalování nebo zabránění,“ řekl primátor Pobucký s tím, že záznamy z kamer jsou poskytovány PČR nebo správnímu orgánu.

Kamery snímající SPZ

Ve městě je i 26 kamer snímajících SPZ vozidel. Jsou umístěny na vjezdech i výjezdech z města. Údaje z kamer jsou automaticky odesílány krajskému ředitelství policie v Ostravě, které ukládá do svého uložiště a samostatně zpracovává. V roce 2018 se díky nim podařilo vypátrat několik ukradených vozidel.

Bezpečnost dětí ve školách i před nimi

Město v minulých letech investovalo miliony korun do opatření a zabezpečení ZŠ a MŠ, která by zabránila vstupu a volnému pohybu osob po budovách. Školy peníze použily např. na nákup videotelefonů, kamerového nebo čipového systému, kódovacích zámků a podobně.

Strážníci městské policie dohlížejí na bezpečnost dětí při cestě do škol, hlídkují na rizikových přechodech pro chodce.

Zviditelnění přechodů i chodců

Ve městě je nasvíceno přes 70 přechodů pro chodce, které byly vyhodnoceny jako velmi frekventované nebo nepřehledné. Světlo u takovýchto přechodů se zapíná dříve a vypíná později než u běžného veřejného osvětlení.

Bezpečnost chodců zvyšují i dopravní ostrůvky. Vybudovány byly na frekventovaných čtyřproudových komunikacích Ostravská a Frýdlantská v centru města. Podobný chtělo město vybudovat i na Bruzovské, ale narazilo na nesouhlas vlastníka přilehlého pozemku.

Bezpečnost a zdraví

Město pravidelně finančně podporuje vybavení složek IZS (Integrovaného záchranného systému). Automatické přenosné defibrilátory již město poskytlo Policii ČR i Horské službě Beskydy, vybaveni jsou jím také strážníci MP a budovy magistrátu města. „Při záchraně lidských životů hrají důležitou roli čas, ale také použití zdravotnických pomůcek a techniky. Obsluha přenosného defibrilátoru není složitá, jeho včasné použití může člověku s náhlou srdeční zástavou nebo srdečním záchvatem zachránit život,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Pro pomoc občanům v krizových situacích město doplňuje sklad okamžité pomoci o lůžka pro nouzové přespání, stany, vysoušeče, osvětlení, topení a další důležité věci a prostředky.

Statutární město Frýdek-Místek má také šest výjezdových jednotek sboru dobrovolných hasičů. Pravidelně investuje nemalé finanční prostředky nejen do hasičských zbrojnic, ale také technického a zdravotnického vybavení, od zásahových obleků, přes čerpadla až po zásahová vozidla. „Jde nám o to, aby hasiči měli ke své práci, kterou vykonávají ve prospěch obyvatel města, vše, co potřebují,“ uzavřel primátor Pobucký.

Značení kol, koloběžek i vozíků

Městská policie ve Frýdku-Místku zdarma nabízí již pátým rokem forenzní značení jízdních kol, koloběžek, ale také dětských vozíků za kolo nebo invalidních vozíků, pomocí syntetické DNA.

Bezpečnostní řetízek na dveře

Senioři a zdravotně postižení mohou celoročně prostřednictvím městské policie žádat o montáž bezpečnostního řetízku na kliku u vchodových dveří. Montáž řetízku je pro občany zdarma.