Firma stavějící obchvat poškodila městem opravenou komunikaci

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

17. 10. 2018

Realizátor stavby bez vědomí města provedl v komunikaci zářez a následně ji rozkopal za účelem vedení sítí, i když ty měl podle plánů vést takzvaným protlakem pod komunikací. Vše je důkladně zadokumentováno. Věc se bude řešit ve správním řízení. Firma musí díru zaasfaltovat a po zprovoznění obchvatu bude město požadovat uvedení komunikace do původního stavu, tedy pokládku nového asfaltového koberce. Veškeré vzniklé škody uhradí Ředitelství silnic a dálnic.

Na sociálních sítích se objevily posměšné a kritické komentáře směrem k městu, které nechalo opravit komunikaci v trase obchvatu v budoucnu zatíženou nákladní dopravou a těžkou technikou. Někteří to označili za vyhozené peníze.

„Komunikaci Čelakovského v Místku jsme opravili nedávno za zhruba dva miliony korun, a to i přesto, že po ní budou přejíždět nákladní vozy a další technika v rámci výstavby obchvatu. Vysvětlím proč. Původní cesta již byla ve špatném stavu a nápor techniky by nevydržela, praskala by a to by při provozu na komunikaci znamenalo zvýšený hluk a prašnost, což je při tak velkých stavbách nutné co nejvíce eliminovat.  Firma, která obchvat staví, musí během prací čistit komunikace od nánosů bahna a prachu. To by ale na rozbité cestě bylo prakticky nemožné. To jsou hlavní důvody, proč jsme cestu opravili. A nejsou to vyhozené peníze, protože jsou uzavřeny smlouvy, na základě kterých musí být po ukončení stavby používané komunikace uvedeny do původního stavu,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Pozn.

obchvat staví společnost F-M, obchvat – I. etapa – sdružení firem ALPINE Bau CZ a.s, BERGER BOHEMIA, HABAU CZ a Berger Bau GmbH