KÁCENÍ DŘEVIN V PARCÍCH

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

19. 11. 2018

Statutární město Frýdek-Místek nechalo v létě zkontrolovat desítky potenciálně rizikových stromů, u kterých by mohlo dojít k vyvrácení nebo zlomu. Použity přitom byly speciální přístroje a postupy. Bohužel u většiny z kontrolovaných vzrostlých a dlouhověkých stromů se potvrdilo bezpečnostní riziko a budou muset být skáceny. Půjde o opravdu výrazný zásah do obou parků, nelze se mu ale vyhnout. Výsledky provedených měření hovoří jasně. Pokud by ke kácení stromů anebo jejich redukci nedošlo, mohlo by být ohroženo zdraví nebo život osob pohybujících se v parcích,“ řekl s politováním primátor Michal Pobucký s tím, že kácení bude zahájeno pravděpodobně v prosinci, tedy v období vegetačního klidu.

V Komenského sadech bude z důvodu špatného zdravotního stavu pokáceno 6 vzrostlých jírovců. Dalších 12 jírovců projde zásadním ořezem, odstraněna u nich bude část koruny, takže stromu se celkově odlehčí a zvýší se tak jeho provozní bezpečnost. Dále budou v tomto parku pokáceny 2 lípy, které jsou ve špatném zdravotním stavu a na dalších stromech nechá odbor životního prostředí a zemědělství provést zdravotní řez suchých větví a jmelí.

Kácet se bude také v Sadech Bedřicha Smetany u řeky Ostravice. K zemi musí jít 26 stromů, zejména lípy srdčité, ale i další druhy stromů (jasan ztepilý, javor klen, bříza bělokorá, trnovník akát). Důvodem je v tomto případě masivní napadení stromů jmelím, které z nich vysává život, pak dochází k jejich uschnutí a odumření. Ačkoli odbor životního prostředí a zemědělství bojuje proti jmelí ořezy a postřiky, nacházejí se nejen v tomto parku, ale také jinde ve městě stromy, na kterých je jmelí tak rozšířeno, že ořezy ani postřiky již nepomohou a stromy musí být pokáceny z důvodu nízké provozní bezpečnosti.

Kácení a razantní ořezy stromů byly konzultovány s dendrologem, arboristou, ochranou přírody a krajiny a v případě Komenského sadů také zástupcem památkové péče.

„Město se každým rokem snaží obnovovat a rozšiřovat městskou zeleň, každým rokem vysazujeme stromy nové, loni jich bylo přes 260, letos zhruba 200 a provedena bude i adekvátní náhradní výsadba za vykácené stromy v obou parcích,“ uzavřel primátor Pobucký s tím, že stromy plní ve městě několik důležitých funkcí. Zachycují prach, eliminují hluk a v horkých letních dnech plní funkci přírodní klimatizace, což je v poslední době, kdy máme spoustu horkých letních dnů, obzvlášť přínosné. V zájmu města je tedy vysazovat co nejvíce stromů.

Pozn.: Situační zákres dřevin, které budou pokáceny v obou parcích, je znázorněn v přiložených mapkách.