O čem rozhodli radní?

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

5. 12. 2018

Na stole tak byl například návrh rozpočtu na příští rok. V roce 2019 bude město hospodařit s bezmála jednou a půl miliardy korun, což je v porovnání s návrhem rozpočtu na tento rok o 160 milionů více.

V příštím roce hodláme hodně investovat. Mezi největší investice bude patřit dostavba Centra aktivních seniorů, výstavba skateparku, ale také například další etapa rekonstrukce bytových jader v Penzionu pro seniory. Počítáme i s investicí do výstavby kanalizace v okrajových částech města. Velké finanční prostředky půjdou do výstavby dvou důležitých mostů, které byly svého času vyjmuty z výstavby obchvatu. Mosty přitom nabízejí napojení na lokalitu Olešná, což je pro město důležité. Náklady na jejich vybudování jsou vyčísleny na 75 milionů korun, z toho dotace činí více jak 58 milionů,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký s tím, že připravena je i oprava Rubikovy křižovatky za 50 milionů korun.

Radní doporučili zastupitelům rozhodnout o poskytnutí neinvestičních dotací na podporu a rozvoj sociálních služeb pro rok 2019. Peníze jsou určeny zejména na úhradu provozních nákladů zařízení, které poskytují sociální služby na území města.

„Celkem 11 milionů bude rozděleno mezi 35 žadatelů, peníze tak půjdou například na provoz Domu pokojného stáří, charitní pečovatelské služby, ale taky azylových domů Bethel a Sára. Peníze půjdou i na provozní náklady v rámci projektu osobní asistence a terénních programů,“ řekl primátor.

Schvalovaly se také peníze pro sportovní kluby a tradiční sportovní akce.

Na podporu mládežnického sportu by mělo jít přes 21 milionů korun. Radní doporučili zastupitelům schválit také 1,7 milionu pro mužský hokej, házenou mužů i volejbal žen. Dotace jsou navrženy také na pořádání tradiční Hornické desítky, Turnaje šachových nadějí i sportovní akce pořádané Liborem Uhrem na přehradě Olešná, která v příštím roce slibuje spoustu novinek.  

Radní také doporučili zastupitelům schválit 11 milionů korun na vyrovnávací platbu za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu pro společnost Sportplex pro příští rok.

„Jedná se o peníze na zajištění sportovních a kulturních činností v městských střediscích provozovaných společností Sportplex, to znamená v hale Polárka, letním a krytém aquaparku Olešná, baseballovém hřišti na Rivieře v Místku, fotbalovém hřišti v Zelinkovicích-Lysůvkách, sportovním areálu v Chlebovicích, ale taky plaveckém bazénu na 11. ZŠ, který slouží k výuce žáků základních a mateřských škol,“ dodal primátor Pobucký.