Letošní rok v Sociální asistenci

Archiv

MM F-M

11. 12. 2018

Naše služba je zaměřena na podporu rodin s nezletilými dětmi, které se dostaly do tíživé životní situace. Ta může být spojená se ztrátou bydlení či zaměstnání, finanční nestabilitou, ale také pomáháme rodičům, kteří si neví rady s péčí o dítě, jeho výchovou nebo školní přípravou. Jako terénní služba pracujeme převážně v přirozeném prostředí rodiny, tedy v domácnosti. Poskytujeme však také doprovod např. při jednání na úřadech nebo ve škole. Je možné nás navštívit v naší kanceláři na Palackého 129 ve Frýdku-Místku, kde jsme plně k dispozici každé úterý od 7 do 15 hodin. V jiné dny je potřeba se telefonicky předem domluvit, protože býváme často v terénu. Dojíždíme i do dalších obcí, které spadají do územní působnosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí Frýdek-Místek/Frýdlant n. O. (např. Dobrá, Sviadnov, Bruzovice, Raškovice aj.).

V případě, že byste vy nebo někdo z vašeho okolí potřebovali naši službu, můžete nás kontaktovat telefonicky na tel. čísle 739 380 145, nebo e-mailem na asistence.koor.fm@slezskadiakonie.cz, případně nás navštivte v ambulantních hodinách v naší kanceláři.

Kromě činností, které běžně poskytujeme v rámci pomoci rodinám, se nám letos podařilo realizovat již druhý ročník projektu „Tudy z nudy“. Jedná se o aktivity pro vyplnění volného času dětí ze znevýhodněných rodin. V průběhu celého roku probíhaly workshopy a výlety, kterých se zúčastnilo celkem na 230 dětí. Uspořádali jsme i příměstský tábor, během kterého jsme navštívili např. lanové centrum Opičárna v Ostravici nebo zlínskou ZOO. Na podzim jsme s dětmi strávili víkend v podhůří Beskyd. Díky nadačnímu fondu Hyundai a dalším sponzorům můžeme realizovat další aktivity ještě do února 2019.

Sociální asistence poskytuje potřebným rodinám i materiální pomoc – díky spolupráci se supermarkety ve Frýdku-Místku a podpoře Potravinové banky ulehčujeme rodinám tíživou situaci poskytováním potravinových a hygienických balíčků. Od září tohoto roku je v provozu centrální Výdejna potravin, kde si mohou naše klientky, které se aktivně snaží změnit svou situaci, vyzvednout trvanlivé potraviny pro své děti.

Děkujeme všem, kteří nás podporují a s jejichž pomocí může naše služba i nadále pomáhat rodinám v nouzi, aby děti mohly vyrůstat se svou mámou a tátou. Přejeme všem krásné a poklidné prožití vánočních svátků a šťastné vykročení do nového roku.

Za tým Sociální asistence Iva Marszalková