ZÁSADY

pro poskytování dotací z rozpočtu statutárního města Frýdku-Místku v působnosti odboru sociálních služeb

 

 

Článek 1

Vymezení pojmů

 

Pro účely těchto zásad se rozumí:

1.      „Poskytovatel“ je statutární město Frýdek-Místek, které poskytuje dotace  na projekty realizované  v rámci dotačních programů a schválené Zastupitelstvem města Frýdku-Místku.

 

2.      „Rada města“ je Rada města Frýdku-Místku.

 

3.      „Zastupitelstvo města“ je Zastupitelstvo města Frýdku-Místku.

 

4.      „Komise rady“ je komise zřízena radou města.

 

5.      „Dotační program“ je tématická oblast, která obsahuje ucelený soubor priorit poskytovatele a zahrnuje cíle, které mají být s využitím dotace realizovány. Každý vyhlášený dotační program obsahuje konkrétní podmínky pro poskytnutí  dotace.

 

6.      „Odvětvový odbor“ je odbor sociálních služeb Magistrátu města Frýdku-Místku, který v rámci rozpisu rozpočtu města spravuje účelově určené peněžní prostředky veřejné finanční podpory.

 

7.      „Projekt“ je skupina vzájemně koordinovaných, řízených a časově omezených činností, které směřují k naplnění a zabezpečení  cílů stanovených žadatelem, které musí být v souladu  s prioritami a cíli poskytovatele.

 

8.      „Dotace“ jsou účelově určené peněžní prostředky veřejné finanční podpory definované zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, v platném znění a poskytované v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), v platném znění z rozpočtu poskytovatele jako doplňkový zdroj financování projektů realizovaný podle těchto zásad spolu s finanční spoluúčastí příjemců.

 

9.      „Závazný ukazatel“ je finanční, časový či jinak specifikovaný ukazatel stanovený poskytovatelem v těchto zásadách nebo ve smlouvě, a který je pro příjemce po celou dobu realizace projektu závazný. Jeho případné nedodržení je porušením rozpočtové kázně podle § 22 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v platném znění.

 

10.  „Víceletý projekt“ je projekt, jehož realizace probíhá ve více než jednom rozpočtovém roce a je ukončen nejpozději do konce volebního období.

 

 

 

Článek 2

Účel zásad

 

  1. Účelem těchto zásad je stanovení jednotných a závazných podmínek pro žadatele a příjemce veřejné finanční podpory v oblasti sociálních služeb jako doplňkového zdroje financování, kterým se bude poskytovatel spolupodílet na realizaci projektů v rámci vyhlášených dotačních programů.

 

  1. Dotace jsou podle těchto pravidel poskytovány z rozpočtu poskytovatele na základě podaného projektu.

 

  1. Tyto zásady se nevztahují na poskytování dotací z jednotlivých fondů statutárního města Frýdku-Místku.

 

 

Článek 3

Poskytování dotací v rámci vyhlášených dotačních programů

 

1.      Odvětvový odbor :

a)      zpracuje v souladu s obsahem platných zásad návrhy dotačních programů, které musí obsahovat účelové určení, popis všech závazných podmínek a ukazatelů, jejichž dodržení bude pro příjemce po celou dobu platnosti dotačních programů závazné,

b)      v odůvodněných případech mohou pro každý dotační program zpracovat návrh
na zřízení monitorovací pracovní skupiny včetně jejího složení,

c)      předloží písemně zpracované návrhy  komisi rady  k projednání.

 

2.      Komise rady projedná a doporučí seznam dotačních programů včetně jejich podmínek, v odůvodněných případech může navrhnout a doporučit pro každý dotační program zřízení monitorovacích pracovních skupin včetně jejich složení.

 

3.      Návrhy projednané a doporučené  komisí rady  předloží  odvětvový odbor radě města.

 

4.      Po schválení vyhlášení dotačních programů zastupitelstvem města zabezpečí odvětvový odbor jejich zveřejnění na webových stránkách internetového serveru poskytovatele a v regionálním tisku.

 

5.      Proces vyhodnocování a výběru žádostí o dotaci v rámci vyhlášených dotačních programů zajišťuje poskytovatel pověřenými zaměstnanci z příslušného odvětvového odboru.

 

6.      Vyhodnocené žádosti o dotaci předloží příslušný odvětvový odbor  komisi rady.

 

7.      Komise rady navrhuje a doporučuje žádosti o dotace radě města.

 

8.      Zastupitelstvo města na doporučení rady města rozhoduje o poskytnutí dotace
na předložené projekty.

 

9.      Příslušný odvětvový odbor zajistí po schválení projektů zastupitelstvem města zveřejnění na webových stránkách internetového serveru poskytovatele (www.frydekmistek.cz) seznam žadatelů, kterým bude na základě rozhodnutí zastupitelstva města dotace poskytnuta.

     

 

 

Článek 4

Podmínky pro poskytování dotací

 

  1. Podmínky pro poskytování dotací musí být v souladu s platnými zásadami, smlouvou,

podmínkami vyhlášených dotačních programů.

 

  1. Dotace bude poskytnuta na základě oboustranně podepsané písemné smlouvy.

 

3.      V případě, že žadatel bude požadovat dotaci na víceletý projekt a zastupitelstvo města bude s jejím poskytnutím souhlasit, musí být tato skutečnost uvedena v usnesení.

 

  1. Finanční prostředky dotace budou příjemci poskytnuty jednorázově nebo ve splátkách formou bezhotovostního převodu na jeho bankovní účet, a to způsobem stanoveným ve smlouvě.

 

  1. Na poskytnutí dotace není právní nárok a důvody neudělení dotace se jednotlivým uchazečům nesdělují.

 

 

 

Článek 5

Vymezení okruhu příjemců dotací

 

  1. Dotace podle těchto zásad nelze poskytnout politickým stranám a politickým hnutím podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a hnutích, v platném znění.

 

  1. V rámci vyhlášených dotačních programů může odvětvový odbor navrhnout podrobněji specifikovaný okruh příjemců.

 

  1. Příjemci dotace musí projekt realizovat na  území statutárního města Frýdku-Místku.  O výjimce rozhoduje zastupitelstvo města.

 

 

 

Článek 6

Projekt

 

  1. Projekt musí být písemně zpracovaný v souladu se zásadami a pokyny poskytovatele a na předepsaném formuláři.

 

  1. Projekt musí být zpracován v souladu s podmínkami, které jsou vyhlášeny k jednotlivým dotačním programům, a které jsou závazné po celou dobu platnosti dotačního programu.

 

  1. Seznam požadovaných náležitostí  může být v rámci podmínek vyhlášených dotačních programů a nebo na základě pokynů poskytovatele dále rozšířen a doplněn.

 

 

Článek 7

Předkládání žádosti o dotace

 

1.      Žadatel o dotaci předkládá svou žádost poskytovateli písemně na předepsaných formulářích.

 

2.      Všechny vyplněné formuláře v jednom podepsaném originále spolu s předepsanými přílohami lze podat doporučeně poštou nebo osobně na podatelně Magistrátu města Frýdku-Místku na  úřední adresu:

 

      Statutární město Frýdek-Místek

Radniční 1148

738 22  Frýdek-Místek

a to v obálce označené:

a.       názvem příslušného odvětvového odboru,

b.      textem „Neotvírat – žádost o dotaci“.

 

3.      Seznam požadovaných dokladů  může být v rámci vyhlášených dotačních programů dále doplněn dle jejich konkrétní povahy.

 

4.      Pokud žádost nebude úplná a nebo údaje v ní uvedené nebudou odpovídat skutečnosti,    bude z dalšího řízení vyřazena.

 

5.      Žádosti předložené poskytovateli jakýmkoli jiným způsobem (např. faxem nebo
e-mailem), doručené na jiné adresy, nebo žádosti předložené po termínu uzávěrky, budou z dalšího posuzování vyloučeny.

 

6.      Všechny došlé žádosti včetně jejich příloh se archivují a žadatelům se nevracejí.

 

 

 

 

 

 

 

Článek 8

Uznatelné náklady

 

  1. Uznatelný náklad je náklad, který je pro realizaci projektu nezbytný a splňuje všechny následující podmínky:
    1. vznikl příjemci v bezprostřední souvislosti s realizací projektu,
    2. byl prokazatelně uhrazen ve stanoveném termínu,
    3. byl vynaložen v souladu s:

Ø      podmínkami smlouvy,

Ø      podmínkami vyhlášených dotačních programů,

Ø      podmínkami těchto zásad.

 

 

Článek 9

Podmínky použití dotace

 

1.      Realizace projektu ani dotace není převoditelná na jiný právní subjekt. Příjemce je povinen použít dotaci jen na financování svého projektu schváleného zastupitelstvem města. Použití dotace musí být v souladu s obsahem projektu, platnými zásadami, smlouvou, podmínkami vyhlášených dotačních programů. Příjemce je povinen projekt realizovat vlastním jménem, na vlastní účet a na vlastní odpovědnost.

 

2.      Realizaci celého projektu, včetně použití dotace, musí příjemce sledovat v účetní evidenci a členit v souladu s nákladovou strukturou rozpočtu projektu. Tato evidence musí být podložena účetními doklady ve smyslu zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění.

 

  1. Čestné prohlášení příjemce o vynaložení finančních prostředků v rámci realizace projektu není považováno za účetní doklad.

 

4.      Dotaci lze použít pouze na účel definovaný ve smlouvě za podmínek dodržení všech závazných ukazatelů a ustanovení smlouvy.

 

  1. Z prostředků dotace lze hradit náklady spojené s tuzemskými pracovními cestami, které prokazatelně souvisejí s realizací projektu, a to až do výše stanovené příslušným právním předpisem, s výjimkou použití soukromého vozidla, kdy lze z dotace hradit pouze náklady za prokazatelně spotřebované pohonné hmoty, doložené účetními doklady o jejich pořízení. Zbývající část nákladů je příjemce povinen uhradit z jiných finančních zdrojů v rámci finančních spoluúčastí.

 

  1. V případě, že zastupitelstvo města rozhodne o uznatelnosti osobních nákladů a příjemce bude v rámci realizace projektu hradit z prostředků dotace náklady spojené s dohodami o provedení práce, dohodami o pracovní činnosti nebo honoráři musí příjemce poskytovateli doložit:
    1. jaký druh práce smluvní strana vykonala ,
    2. počet odpracovaných hodin včetně způsobu jejich evidence.

 

 

 

 

Článek 10

Vyúčtování projektu

 

  1. Po ukončení realizace projektu zpracuje příjemce dotace závěrečné vyhodnocení a vyhodnocení podle podmínek, které si statutární město ve smlouvě vyhradí.

 

  1. V případě, že příjemce předložil v průběhu realizace projektu poskytovateli průběžné vyúčtování nemusí již v rámci závěrečného finančního vyúčtování projektu předkládat kopie účetních dokladů a dokladů o jejich úhradě, které předložil v rámci průběžného vyúčtování.

 

  1. Příjemce musí v rámci závěrečného finančního vyúčtování projektu prokázat poskytovateli skutečnost, že náklady byly prokazatelně a jednoznačně vynaloženy v přímé souvislosti s realizací projektu.

 

  1. V případě, že účelová dotace nebude vyčerpána v plné výši, je příjemce povinen nevyčerpanou část poskytnuté účelové dotace vrátit dle podmínek stanovených
    ve smlouvě.

 

 

Článek 11

Kontrola a sankční ujednání

 

1.      Ověřování správnosti použití poskytnuté dotace, zejména zda byla hospodárně a účelně využita, podléhá kontrole poskytovatele dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, v platném znění a dalšími platnými předpisy.

 

2.      Nedodržení podmínek smlouvy, zásad a nedodržení nebo porušení podmínek vyhlášených dotačních programů bude poskytovatelem klasifikováno jako porušení rozpočtové kázně podle § 22 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů., v platném znění.

 

 

 

 

Článek 12

Závěrečné ustanovení

 

     

      1.  Tyto zásady  nahrazují „Zásady pro poskytování  dotací z rozpočtu  statutárního města

            Frýdku-Místku  v  působnosti  odboru  sociálních  služeb  a  sociální  péče“ schválené

            usnesením  Zastupitelstva  města  Frýdku-Místku na  jeho  6. Zasedání  konaném dne

            10.9.2007

 

                               

            Tyto zásady byly schváleny usnesením Zastupitelstva města Frýdku-Místku na jeho

            12. zasedání konaném dne 15.9.2008 a nabývají účinnosti dnem 16.9.2008.