Malíř Martin Pawera v Goodwillu

Archiv

MM F-M

17. 12. 2003

V pondělí 12. ledna 2004 se představí svými obrazy akademický malíř Martin Pawera ve vyšší odborné škole Goodwill, s.r.o. ve Frýdku-Místku. Akce je připravena jako součást dne otevřených dveří, kterým se představí škola další den, v úterý 13.ledna. Jak už se stalo tradicí, na výstavě se podílí Pobeskydský klub přátel výtvarného umění ve Frýdku-Místku. Zahájení výstavy je v 16 hodin v přednáškovém sále školy.
Výstava je součástí cyklu nazvaného Návraty. Jeho smyslem je upozorňovat na osobnosti, dílo a vztahy, které jsou v současné době opomíjeny. Martin Pawera je sice rodák z Poličky(3.11.1952), ale ve Frýdku-Místku prožil většinu svého mládí a dospívání. I když tedy v současné době žije v Havířově, do našeho města se stále vrací k mamince a má zde hodně přátel. Jeho padesátiny, které jsou nejen pro umělce vždycky trochu časem prvních účtování, připomněla galerie Mlejn v Ostravě a galerie v Sedlištích, zapomínání ve Frýdku-Místku chceme trochu opožděně napravit naší skromnou výstavou.
Daleko důležitější než jubileum je však skutečnost, že Pawerovo dílo je svým výtvarným i duchovním přínosem významným příspěvkem k hledání cest umění v současné době. Na Akademii v Praze studoval u prof. Karla Součka a lidská postava se mu stála klíčovým tématem. Zachycuje člověka v nejrozmanitějších situacích, jeho specifikou je však právě to nejvšednější, obyčejné chvíle v životě. Výrazný podíl v jeho tvorbě mají lidé při rozhovoru, odpočinku, v práci, sousedských vztazích, zkrátka mezilidské komunikaci přes plot, které se pomalu z našeho života vytrácí. Vzpomínky na domov nám obnovují obrazy, ve kterých se objevují výjevy z rodinného života, klíčové místo má zde motiv jeho poličského dědy. Pro své pohledy našel i specifickou lyrickou formu vyjádření a zužitkoval poučení barokní halsovskou malbou, kterou transponuje do současnosti. Vystavuje se skupinou Nová věc a svůj talent předává dál i v pedagogické práci.
Výstava bude zahájena a doplněna besedou s autorem v pondělí 12. ledna 2004 v 16 hod. Výstava potrvá do 29. ledna 2004. Navštívit ji můžete každý den mimo soboty a neděle od 9 – 15 hod. v Goodwillu – vyšší odborné škole, s.r.o. ve Frýdku-Místku (blok B), zastávka autobusů u nemocnice.
PhDr. Karel Bogar