Město představilo Halu Polárku

Archiv

MM F-M

19. 2. 2010

„Museli jsme se vyrovnat se stísněným územím, ale podařilo se nám do prostoru, který je k dispozici, dostat vše potřebné,“ uvedl záměr výstavby projektant Aleš Vojtasík. Prozradil, že hala je projektována pro zhruba dvě tisícovky diváků s nutným zázemím, takže kromě ledové plochy samozřejmě nechybí odpovídající sociální zařízení, šatny i restaurace s průhledy do hrací plochy, kanceláře, VIP prostory a místo pro nutné technologie a další drobné provozní prostory. Hala má protilehlé tribuny, větší má kapacitu 1438 diváků, protější 608. V prvním podzemním patře se nachází skladové prostory, ale také samostatně přístupná šestidráhová střelnice s veškerým zázemím, ve druhém nadzemním patře bude umístěna rozcvičovna a fanshop, ve čtvrtém nadzemním pak dva badmintonové kurty včetně šaten a sociálního zázemí.
„Jsme rádi, že se nám do haly podařilo vměstnat i střelnici a dva kurty pro badminton, čímž jsme podpořili její víceúčelovost,“ uvedl náměstek primátora Michal Pobucký. „Jedná se o jedinečný nový projekt reprezentační haly, která poskytne hokejistům, ale i místnímu krasobruslení špičkové podmínky. To, že zde budou moci být provozovány další sportovní aktivity, je další příjemný bonus,“ doplnil jej náměstek primátora Petr Cvik, který má ve městě na starosti sport.
Architekt se na zastupitelstvu nepouštěl do spekulací ohledně životnosti této stavby, jen zastupitelům zdůraznil, že každá stavba vyžaduje odpovídající údržbu, aby byla funkční co nejdéle. Reagoval i na výtky ohledně kapacity parkování. „Parkování je zde připraveno pro 160 aut, což odpovídá kapacitě haly a standardně vyhovuje v 95 procentech akcí. Samozřejmě, že u větších událostí jsou k dispozici další plochy na druhé straně železnice u slezanského stadionu a pod estakádou,“ vysvětlil.
Záměrem města je vybudovat novou víceúčelovou sportovní halu, která bude součástí Multifunkčního centra ve Frýdku-Místku. Objekt Haly Polárka nahradí stávající zastaralou Víceúčelovou sportovní halu, jejíž rekonstrukce by byla ekonomicky neúnosná. Nová Hala Polárka, jak je patrno i z vizualizací, bude kompaktní arénou s jednoduchou, ale výraznou strukturou, která bude jasně vnímatelná a rozpoznatelná, takže může být důstojnou náhradou stávající haly, kterou někteří vnímají jako architektonicky výrazný symbol města.