Radnice uvažuje o MHD zdarma

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

7. 10. 2010

„Jednou z možností je městská hromadná doprava zdarma,“ uvedl náměstek primátora Petr Cvik, který má ve městě na starosti vnitřní dopravu. „Tlak na vládu k urychlenému dobudování nezbytně nutného obchvatu je nutný, než ale bude, můžeme ulevit životnímu prostředí a dopravě ve městě tak, že všichni budeme více využívat městskou hromadnou dopravu, která bude zdarma. Tím ulevíme i občanům finančně,“ přiblížil Petr Cvik, který už nechal vypracovat i příslušnou analýzu, kde by radnice mohla najít k zavedení tohoto opatření potřebné finance. „Potřebných zhruba 20 milionů korun, což jsou předpokládané zvýšené náklady za rok, lze dosáhnout úsporami na vybraných výdajových položkách města, to znamená bez nutnosti omezovat služby, opravy či investice. Této úspory by bylo dosaženo především snížením cen stavebních prací, oprav, nákupů a některých služeb ve výši 5 až 8 procent,“ uvedl Petr Cvik. Jedním z možných způsobů vyjednávání o cenách je stanovení tzv. směrných cen, což znamená, že zhotovitelé ve svých nabídkách budou tyto ceny respektovat a jejich jednotkové ceny nebudou vyšší.

Dalším krokem, který může vést k úsporám, je rozšiřování elektronických aukcí při zadávání veřejných zakázek. „V tomto volebním období jsme spustili zadávání zakázek pomocí elektronických aukcí, které se velice osvědčily. Tento systém lze nadále rozšiřovat, dokáže městu ušetřit miliony korun,“ doplnil Michal Pobucký. Již proběhnuvší elektronické aukce radnici do budoucna ušetří přes 30 procent nákladů, konkrétně při nákupu elektrické energie a plynu. „Domníváme se, že s ohledem na složitou ekonomickou situaci bude možné určitého snížení cen dosáhnout a dosažené úspory by měly stačit na pokrytí zvýšených nákladů spojených s eventuálním zavedením bezplatné přepravy osob v systému MHD,“ myslí si primátorka Eva Richtrová.

Zavedením MHD zdarma by mohlo dojít k přesunu části cestujících z automobilové dopravy do autobusů, což by mohlo mít velice pozitivní vliv na životní prostředí ve městě.