Město připravuje projekt „MHD zdarma“

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

21. 2. 2011

Dalším důležitým datem při zavádění „MHD zdarma“ je 22. únor, kdy rada města projedná přepravní a tarifní podmínky, které budou následně zveřejněny jak na internetových stránkách města, tak i ve zpravodaji. „Rada města rozhodne zejména o hodnotě, za kterou občané získají speciální čipovou kartu, která bude mít lepší identifikační prvky než ta dosavadní a která je bude opravňovat k jízdě zdarma po zakoupení ročního kuponu za symbolickou korunu,“ sdělil náměstek primátora Michal Novák. Uvažuje se, že občané pořídí novou čipovou kartu za částku 299 korun, na rozdíl od stávajících bude nepřenosná, s uvedením jména, příjmení a fotografie držitele. „Její vydání je vázáno na bezdlužnost vůči městu a lepší identifikací chceme zároveň zabránit tomu, aby se s kartami nějakým způsobem „obchodovalo“ na úkor slušných občanů, kteří své závazky vůči městu řádně plní,“ vysvětlil Michal Novák, který prozradil, že fyzické osoby dluží městu ořádově 80 milionů korun, významná část je za komunální odpad. Snížení této hrozivé částky může „MHD zdarma“ přinést, protože prokázání bezdlužnosti vůči městu je jednou z podmínek, kterou musí občan splnit. Postup bude takový, že zájemce o vydání čipové karty vyplní žádost o výdej čipové karty, která bude k dispozici na magistrátu a také na webových stránkách města. Na odboru správy obecního majetku budou na tuto agendu vyčleněny tři pracovnice, které prověří, zda žadatel má či nemá pohledávky vůči městu. Pokud pohledávky nemá, vyznačí žadatel na žádosti místo, kde si chce kartu převzít, k žádosti přiloží barevnou průkazkovou fotografii a po 14 dnech od data podání žádosti si kartu vyzvedne na jednom z výdejních míst (BIC na náměstí v Místku, BIC na náměstí ve Frýdku a autobusové nádraží).
„MHD zdarma“ budou moci využívat jen držitelé nových čipových karet. Vyřídit si je tedy musí i držitelé dosavadních čipových karet, nic se nemění pouze pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P, držitele průkazu starších 70 let, dárce krve nebo strážníky a policisty v uniformě, kteří měli MHD zdarma i v minulosti.
„Pokud cestujícím z jakýchkoliv důvodů vyhovuje stávající systém, nemusí vyřizovat nic. Nadále bude totiž ve městě možné hradit jednotlivé jízdné u řidiče, platné zůstanou i stávající čipové karty k nákupu měsíčních či čtvrtletních jízdenek, přičemž i nadále budou platit slevy a stávající rozsah pro přepravu zdarma. V příštím roce budeme chtít ale i tyto karty nahradit těmi se zvýšenou identifikací,“ řekl náměstek Michal Novák, který podotýká, že pokud cestující použije v obvodu MHD spoje příměstské autobusové dopravy, bude muset hradit jízdné pomocí čipové karty nebo platbou v hotovosti, protože příměstská doprava není v kompetenci města. Proto je novinkou rozšíření městské hromadné dopravy do Skalice a posílení spojů do místních částí Chlebovice, Zelinkovice, Lysůvky a Lískovec. „Vše chceme rozběhnout od poloviny března,“ potvrdil datum, od kterého chce město „MHD zdarma“ zavádět, Michal Novák. „Jsme si vědomi, že jde o postup, který je v mnoha směrech v rámci České republiky výjimečný. K tomuto kroku nás přiměl pokračující nárůst silniční dopravy ve městě. Výfukovými plyny, hlukem, otřesy a prašností jsou zatíženi zejména obyvatelé žijící v blízkosti průtahu městem, kterým denně projede na 45 tisíc vozů, předimenzovaná doprava je ale v dopravních špičkách i na dalších hlavních tazích ve městě, například na ulici 17. listopadu, Ostravská, Opletala a Frýdlantská v Místku nebo Revoluční a T. G. Masaryka ve Frýdku. Od dopravou přetížených silnic nám pomůže jedině obchvat města, jehož výstavba by mohla být zahájena již v příštím roce. Než ale bude obchvat města vybudován, chceme motivovat zejména místní motoristy, aby v rámci výhodného tarifu využívali k přepravě hromadnou autobusovou dopravu a šetřili tak naše životní prostředí,“ uzavřel Novák.