Rozsvícení Vánočního stromu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

26. 11. 2013

„Jedná se o tradiční akci, která každým rokem přiláká do centra města tisíce lidí. Zejména pro děti představuje určité kouzlo. S rozsvícením Vánočního stromu bude zahájen také „Advent ve městě“, což je kulturní projekt nabízející spoustu zajímavých akcí a podnětů, jak příjemně a beze shonu strávit předvánoční čas v okruhu svých blízkých nebo přátel,“ navnadil náměstek primátora Petr Cvik s tím, že součástí adventu jsou tradiční Vánoční trhy, které zejména o víkendech zpestří zábavný program.

Vánoční trhy se budou na náměstí Svobody konat od 29. listopadu do 23. prosince. V dřevěných prodejních stáncích budou prodejci nabízet tradiční vánoční zboží, jako jsou adventní věnce a svícny, jmelí, svíčky, vánoční ozdoby, šperky, řezbářské výrobky nebo keramika a vonné oleje, a chybět nebudou ani pochutiny a laskominy, jako například vánoční perníčky, trdelníky, klobásky, placky, ale také horká medovina nebo vánoční punč. Samozřejmostí bude tradiční prodej vánočních stromků. Ve čtvrtek 5. a 19. prosince budou součástí Vánočních trhů také Beskydské farmářské trhy.

Veselo bude na náměstí Svobody také 5. prosince, kdy je na programu Mikulášská nadílka. V tento den se na náměstí objeví nejen Mikuláš, ale také hodní andělé a neposední čerti, kteří budou rozdávat dětem sladkou nadílku. A 13. prosince jsou na náměstí zvány celé rodiny s dětmi na Vánoční hračkování a vypouštění balónků s vánočními přáníčky.

O sobotách a nedělích bude na náměstí připraven zábavný doprovodný program plný hudby, tance i divadla. Děti a všichni snílci najdou o víkendech na náměstí i Ježíškovu poštu, jejímž prostřednictvím budou moci získat na své přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Připraveno bude také promítání v ledovém kině nebo ohňová show a chybět nebude ani živý betlém.

Advent ve městě připravila městská příspěvková organizace Národní dům Frýdek-Místek, prezentovaná také jako KulturaFM. Akce se budou konat převážně na náměstí, ale také na jiných místech, například v Národním domě, Nové scéně Vlast nebo kostele sv. Jana a Pavla.

Den před Štědrým dnem, tj. 23. prosince, přivezou skauti na náměstí Svobody Betlémské světlo, které si zájemci budou moci donést domů jako symbol původního významu Vánoc. 

Rozsvícení Vánočního stromu – program viz příloha
Advent ve městě – program viz příloha nebo ZDE