Budova bývalého Slezanu ve Frýdku – demolice

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

27. 2. 2014

  1. Budova nikdy nebyla a není v majetku města.
  2. Budova je v majetku fa Slezan, resp. v majetku „správce konkurzní podstaty“.
  3. Město vedlo minimálně dva roky jednání se správcem konkurzní podstaty o budoucnosti této budovy, ale i ostatních budov dnes již zkrachovalé fa Slezan a také pozemků. Nepodařilo se ale najít schůdné řešení pro obě strany.
  4. Podnět na zařazení budovy mezi kulturní památky vznesl Národní památkový ústav Ostrava. V roce 2011 si vyžádal stanovisko města, které znělo zamítavě z důvodu, že budova vykazuje řadu nevhodných stavebních úprav a přístaveb, které porušily jeho původní autenticitu. Budova tak nemá potřebné mimořádné umělecké nebo historické hodnoty, pro které se věci zapisují do seznamu kulturního dědictví.
  5. Správce konkurzní podstaty se rozhodl pro demolici výše zmíněné budovy. O tomto záměru nás neinformoval.
  6. Město nemůže rozhodnutí správce změnit. Nemá pravomoc zasahovat do způsobu nakládání s majetkem, který mu nepatří.
  7. Povolení k demolici vydal stavební úřad, který vykonává státní správu v přenesené působnosti a nepodléhá městu. Učinil tak na základě splnění všech zákonem daných povinností a s ohledem na to, že budova není kulturní památkou, nemohl vydat zamítavé stanovisko.
  8. Na dotazy ohledně budoucího využití prostor v lokalitě uvádíme, že z hlediska územního plánu je zmíněný objekt v ploše občanského vybavení komerčního typu, plochy jsou tedy určeny mimo jiné pro stavby stravování, ubytování, administrativu, pro školství, zdravotnictví, sociální péči, ale i pro drobnou řemeslnou výrobu a pro obchod a služby.
  9. Město teoreticky může v této situaci opět vyslovit zájem o koupi pozemku, přičemž s koupí by muselo souhlasit i zastupitelstvo města. Následně by město mohlo vyhlásit architektonickou soutěž a najít investora, který by v území postavil budovy odpovídající původnímu stylu a vzhledu a jejich využití by bylo v souladu s územním plánem.