Město rozšiřuje MHD zdarma, bude zajíždět do 17 obcí

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

18. 8. 2014

Nově bude od 31. srpna MHD zdarma zajíždět do Palkovic, Kozlovic, Metylovic, Fryčovic, Pržna, Brušperku a na točnu autobusů v Nové Bělé. Celkem město Frýdek-Místek nabídne zdarma spojení s celkem 17 mimoměstskými lokalitami,“ oznámil náměstek primátora Karel Deutscher. Cestující musí udělat jediné, vyřídit si speciální čipovou kartu na MHD zdarma, v opačném případě zaplatí u řidiče jednotné jízdné ve výši 10 korun, což je ve srovnání s ostatními autobusovými spoji i tak vůbec nejnižší částka.

V roce 2010 jsme zaznamenali pokles cestujících v autobusech, linky byly nevytížené, což zvyšovalo náklady na jejich provoz a ve městě narůstala osobní doprava. „Cílem bylo opět vrátit cestující do autobusů, což se nám daří. V roce 2010, tedy před spuštěním projektu MHD zdarma, jsme evidovali 3,8 miliónů přepravených cestujících, vloni jich bylo téměř 5,7 milionů, což je nárůst o téměř 2 miliony cestujících a letošní statistiky nasvědčují tomu, že jich bude opět více,“ konstatoval náměstek Deutscher.

Tržby za jízdné jsou v porovnání s rokem 2010, tedy před realizací projektu MHD zdarma, o zhruba 10 milionů nižší. Město ale na tomto projektu netratí. Díky MHD zdrama dochází k poklesu osobní dopravy, což má pozitivní vliv na životní prostředí, ve městě se snižuje nejen prašnost, ale i množství škodlivin z výfukových plynů. „Další devízou projektu je, že k nám láká obyvatele okolních obcí, kteří následně v našem městě využívají různé druhy služeb, přijíždí za kulturním nebo sportovním vyžitím, ale také například za studiem nebo za nákupy. Naši občané mají naopak možnost zdarma se s celou rodinou dopravit na Hukvaldy, kde lze navštívit hrad nebo se příjemně projít oborou s daňky a muflony, nebo využít víkendových spojů na Visalaje, obce pod Beskydami, odkud vedou krásné trasy do hor,“ vypočítává dopady projektu primátor Michal Pobucký.

Úspora na dopravném jednoznačně motivuje občany k využívání veřejné dopravy. Důkazem je například dvounásobný nárůst cestujících na lince do Bašky nebo 70% nárůst cestujících v autobusech na Hukvaldy. Jedná se převážně o cestující, kteří doposud jezdili do města autem, nyní přijíždějí do města hromadnou dopravou.

Rozšíření projektu MHD zdarma o nové obce zahrnuje také změny v jízdních řádech, které začnou platit 31. srpna. Jízdní řády se zapracovanými změnami jsou již nyní zveřejněny na webových stránkách města a změny na jednotlivých linkách budou v tištěné formě k dispozici také na autobusovém stanovišti ve Frýdku.

Největší změny jsou na linkách č. 3 a 17 ve směru Baška, kde dojde k navýšení spojů do Hodoňovic. Linka č. 4 bude prodloužena z Palkovic do Kozlovic a o víkendu až do Metylovic. Na lince č. 5 bude navýšen počet spojů k Hypermarketu Albert. Linka č. 8 bude prodloužena do Nové Bělé, č. 12 bude zajíždět až do Fryčovic a Brušperku, č. 14 do Pržna. Vzniknou také dvě nové linky, a to č. 15 v trase Frýdek – Palkovice – Chlebovice  a č. 16 v trase Dobrovského – Poliklinika – Palkovice – Zelinkovice – Poliklinika. Drobné změny zaznamenají i ostatní autobusové linky.

Současně probíhají také přípravy nových jízdních řádů, které začnou platit od prosince. Jejich podobu mohou ovlivnit i občané, kteří mají možnost předkládat své náměty, požadavky a připomínky k jízdním řádům MHD do 30. září. Učinit tak mohou písemně nebo osobně na odboru dopravy magistrátu ve Frýdku.