Oslavy výročí 750 let Frýdku-Místku vyvrcholí historickými slavnostmi

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

21. 8. 2017

Akce má v roce oslav 750 let města netradiční scénář, který podtrhne symboliku našeho dvojměstí s řekou uprostřed. U ní se společně v sobotu večer sejdeme poté, co z obou náměstí vyrazí průvody směrem k Ostravici. Ty se zde protnou, podobně jako se protne historie se současností, takže očekávám, že si všichni odnesou pěkný zážitek,“ zve na vyvrcholení letošních oslav výročí města primátor Michal Pobucký.

Historické slavnosti budou zahájeny na místeckém náměstí Svobody v sobotu 26. srpna v 10 hodin. Celý sobotní program nese podtitul „Staré dobré časy… aneb… Od císaře pána k první republice“. Jeho součástí bude kabaret, vystoupení CK polní kapely a bujará jarmareční zábava na pozadí dobových kulis s tradičními rukodělnými výrobky a bohatým občerstvením. Místeckým náměstím projede také spanilá císařská jízda na koních. Ve 14 hodin je na programu ceremonie na počest 750 let města, která bude zároveň završením tohoto významného jubilea. Po setmění pak paralelně vyrazí z obou náměstí dva průvody s loučemi a svícemi směrem k řece Ostravici, kde v 21 hodin sobotní program uzavře ohňová a kejklířská show.

Nedělení program se uskuteční od 12 hodin na frýdeckém Zámeckém náměstí a v jeho okolí. „Program v podzámčí zavede návštěvníky do dob středověkých, kdy se konaly velkolepé rytířské slavnosti, jejichž součástí budou ukázky jezdeckých a šermířských dovedností. K dokreslení atmosféry přispějí kejklíři, tanečníci a hudebníci s dobovým repertoárem a nástroji. Návštěvníci nahlédnou také do tajů sokolnictví a výcviku dravců. V 21 hodin budou oslavy ukončeny,“ láká Jakub Tichý z KulturyFM s tím, že na závěr je pro všechny připraveno překvapení.

Ve středověkém duchu bude připraveno také občerstvení. Hosté se mohou těšit na speciality na rožni, guláš, placky, bramborové lupínky nebo voňavé sladké trdelníky. Žízeň pak mohou zahasit dobrým chlazeným pivem nebo nealkem.

Jste srdečně zváni.

PROGRAM:

So 26. 8. – 10 hodin – Za císaře pána
náměstí Svobody

Jarmareční zábava ve stylu starých dobrých časů na místeckém rynku s ohrádkami se zvířátky, písničkami a dámami v dobových kostýmech. Na náměstí se budou šikovat a cvičit císařští vojáci. Projede i spanilá jízda koňmo. Koncerty odehraje CK kabaret a Klapeto.

So 26. 8. – 20.30 – Průvod s loučemi a svíčkami
náměstí Svobody a Zámecké náměstí

So 26. 8. – 21 hodin – Ohňová a kejklířská show
za soudem u Ostravice

Ne 27. 8. – 12 hodin – Rytíři v podzámčí
Zámecké náměstí
Slavnosti pod zámkem nás vrátí do dávných dob. Náměstí zaplní středověcí hudebníci, kejklíři a tanečníci. Rytíři předvedou ukázky jezdeckých dovedností, výcvik dravců, vývoj palných zbraní i šermířská představení.

Ne 27. 8. – 21 hodin – Překvapení nakonec
Zámecké náměstí