Letos nás opět po deseti letech čeká sčítání lidu, domů a bytů

Archiv

MM F-M, Bc. Jana Matějíková

26. 2. 2021

Sčítání organizuje, řídí, koordinuje a zabezpečuje Český statistický úřad. Součinnost poskytne Česká pošta, která bude mít na vybraných pobočkách kontaktní místa pro Sčítání 2021.

Sčítání bude probíhat v elektronické (on-line), ale také listinné formě.

Sčítání v elektronické (on-line) formě začne o půlnoci z 26. na 27. března a potrvá do 9. dubna.

Kdo se nesečte online, má zákonnou povinnost od 17. dubna do 11. května vyplnit a odevzdat listinný formulář. Jeho distribuci zajistí sčítací komisaři. Formuláře budou k  dispozici také na vybraných poštách.

Podrobné informace ke sčítání (odpovědi na časté dotazy, online sčítací formulář, seznam kontaktních míst,…) na https://scitani.cz/

Oznámení o konání Sčítání 2021 viz příloha

Zdroj: Český statistický úřad

Sčítání lidu se koná na celém světě. Slouží ke zjištěných podstatných informací potřebných k fungování společnosti, jejímž členem je každý z nás. Na našem území se sčítání provádí každých deset let, a to již od roku 1869.

Význam sčítání je naprosto zásadní i pro naši budoucnost. Dává nám informace o demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách obyvatelstva, o složení a způsobu bydlení domácností. Tyto údaje nejsou žádným jiným způsobem zjistitelné.  

Výsledky umožňují srovnat rozdíly v životě rodin dnes a v minulosti. Výsledky sčítání pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo školkách, při tvorbě územních plánů nebo nových pracovních míst, ale také při tvorbě nabídky služeb nebo programů podpory sociálně slabších.

Údaje zjištěné při sčítání jsou chráněny zákonem, nařízením o evropské statistice, GDPR a dalšími právními předpisy.