VĚŽ KOSTELA ODKRYJE TAJEMSTVÍ, NOVÝ VZKAZ PŘIPRAVÍ DĚTI

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

5. 12. 2021

Blíží se velký moment v dějinách kostela sv. Jana a Pavla v Místku. V úterý 7. 12. vydá své tajemství věž kostela, ve které se po více než 80 let ukrývá schránka se vzkazy předků. Odstartuje tím také obnova kostela, která zahrnuje rozsáhlé opravy nejen věže. Do tvorby poselství pro budoucí generace se zapojí frýdecko-místečtí školáci.

„Naše generace stojí před nelehkým, ale krásným úkolem zanechat otisk naší současnosti pro budoucí obyvatele našeho města. A kdo jiný by se měl na tomto mimořádném poslání podílet než mladá generace, tedy žáci ze všech základních škol ve Frýdku-Místku,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Magistrát města Frýdku-Místku proto vyhlásil soutěž s názvem „Co vzkážeme budoucím generacím?“, do které se přihlásily všechny městské školy (jedna se nezúčastní z organizačních důvodů). Úkolem tříd je připravit co nejoriginálnější a nejpůsobivější vzkaz, který spolu s dalšími oficiálními dokumenty spočine na desítky let v kostelní věži. Výtvory ostatních tříd budou k vidění na výstavě.

Snesením schránky z věže začne nezbytná a rozsáhlá obnova kostela. Řemeslníci částečně vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu na věži kostela. Dále provedou chemickou a konstrukční sanaci dřevěných částí věže a instalují nový hromosvod. Makovice bude nově pozlacena a obnovy se dočká také vrcholový kříž.

„Práce zahrnují dále výměnu dřevěných podlah ve věži a opravu fasády průčelí a věže kostela. Řemeslníci opraví kovová okna na schodištích, troje vstupní dveře do kostela dostanou nový nátěr, opravy a nátěru se dočkají také žaluziové okenice zvonového patra, včetně osazení zábranou proti vnikání holubů do interiéru. V části střechy nad lodí kostela bude proveden nový nátěr sanktusníku a zdobné věžičky nad presbytářem,“ upřesnil vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek.

Během obnovy zůstane zachován běžný provoz chrámu, potvrdil děkan místecké Římskokatolické farnosti Daniel Vícha:

„Lidé mohou docházet do kostela, jak jsou zvyklí. Opravy se nedotknou běžného provozu. Bohoslužby, včetně vánočních, se budou konat v obvyklých časech. Jsem rád, že se do projektu zapojí i naši nejmladší, a těším se na jejich výtvory.“

Obnova kostela vyjde na 4,7 milionu korun (vč. DPH). Většinu uhradí sama Římskokatolická farnost Místek, město Frýdek-Místek přispěje 1 milionem korun, stejnou částku poskytne také Moravskoslezský kraj. Vše má být hotovo v květnu 2022.

Foto: Římskokatolická farnost Místek