ZAČALA TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

1. 1. 2022

Bílé oblečení, koruny a pokladničky v rukou. To jsou nezbytnosti skupinek, které je možné ode dneška potkat v ulicích. Odstartovala každoroční celorepubliková Tříkrálová sbírka.

Charita Frýdek-Místek, která organizuje sbírku ve městě, získané prostředky použije k několika účelům. Příspěvky dárců podpoří například doučování dětí v sociálně slabých rodinách. Další záměry upřesňuje ředitel frýdecko-místecké Charity Martin Hořínek:   

„Podpoříme rozvoj a provoz mobilní hospicové péče naší služby Salvia. Část prostředků půjde na spolufinancování nákupu potřebných automobilů pro terénní služby, tak aby se naše pracovnice bezpečně dostaly ke svým klientům. Zbytek pak použijeme na plánovanou rekonstrukci v Domově pokojného stáří ve Frýdku a zřízení tréninkového bytu pro lidi s duševním onemocněním.“

Podrobněji k záměrům sbírky ve Frýdku-Místku zde: Využití sbírky (charitafm.cz).

Možností, jak přispět, je hned několik. Lidé mohou příspěvky vhodit do kasiček, se kterými budou město obcházet skupinky koledníků. Zároveň budou na vybraných místech umístěny statické pokladničky – například v kostelích, na úřadech, informačních centrech nebo v některých obchodech. Seznam míst je dostupný na stránkách Charity Frýdek-Místek a je pravidelně aktualizován: Kde jsou pokladničky? (charitafm.cz)

Statická pokladnička bude umístěna také ve vestibulu Magistrátu města Frýdku-Místku, a to od pondělí 3. ledna.

Poslední možností, která se osvědčila v loňském roce za nepříznivé epidemické situace, je zaslání bezhotovostního finančního daru. A to buď přes platební bránu na webu Tříkrálové sbírky www.trikralovasbirka.cz nebo platbou přímo na účet s využitím variabilního symbolu pro frýdecko-místeckou Charitu: 

„Všechno jsme připravili tak, aby mohla sbírka proběhnout, jako tomu bylo dříve v minulosti, tedy i s koledníky,“ líčí koordinátorka Tříkrálové sbírky v Charitě Frýdek-Místek Silvie Vojkovská, „nachystali jsme pokladničky, tašky s cukříky a kalendáříky pro dárce, drobné dárky a něco na zub pro koledníky.“

Koledování probíhá od 1. do 16. ledna 2022. Na účet je možné přispívat až do konce ledna.

Zájemci, kteří by chtěli pomoct s organizací nebo s koledováním, a osobně se tak zúčastnit této tradiční a největší sbírkové akce, jsou vítáni. Mohou kontaktovat koordinátorku za Charitu Frýdek-Místek Silvii Vojkovskou: silvie.vojkovska@charitafm.cz, 733 741 564.