PRVNÍ OBRYSY NOVÉ MĚSTSKÉ ČTVRTI: ZAČÍNÁ REKONSTRUKCE BÝVALÉ TEXTILNÍ ŠKOLY, BUDE Z NÍ SÍDLO STRÁŽNÍKŮ

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

14. 1. 2022

Startuje rekonstrukce budovy bývalé textilní školy v Těšínské ulici. Jde zároveň o první z proměn lokality na novou městskou čtvrť. Na rekonstrukci se městu podařilo získat dotaci i bezúročný úvěr. Po opravách se do objektu přestěhují strážníci městské policie.

Dvoupodlažní budova s podkrovím v ulici Těšínské (č. p. 1083) sloužila jako textilní učiliště, v současné době je prázdná. Zahájení rekonstrukce budovy je pro město významným krokem, začne jí revitalizace a konverze bývalého průmyslového areálu na novou městskou čtvrť s byty a službami, potvrdil náměstek primátora pro investice a finance Jiří Kajzar (Naše Město F-M): 

„Rekonstrukce bývalého textilního učiliště je jedním z dalších projektů, které se nám podařilo rychle oživit z několikaleté letargie. Tento projekt byl připraven již začátkem roku 2018, kdy město v rámci Memoranda o spolupráci získalo objekt směnou se společností Slezan Holding. Usilovali jsme o vytvoření bezpečnostního centra blízko budoucího dopravního uzlu
u vlakového nádraží, kde bude v budoucnu umístěno i autobusové nádraží a vznikne nový dopravní terminál. Hledisko bezpečnosti a dobrá logistika byly hlavními důvody, proč jsme preferovali právě tento objekt jako nové sídlo městské policie.“

V prvním patře budovy bude sídlit kontaktní centrum městské policie a přestupkové oddělení magistrátu. V druhém patře budou strážníci řešit administrativu, obsluhovat dispečink a využívat sociální zázemí, vč. potřebného zázemí pro terénní pracovníky, šaten se sprchami
a instruktážní místnosti. V současném sídle městské policie (také v Těšínské ulici) chybí potřebný standard. Strážníci se potýkají s nedostatečným šatním prostorem, nevhodně umístěným sociálním zázemím, v budově chybí společné místnosti i bezbariérový přístup.

„Z hlediska městského majetku jde o nevyhovující měšťanský dům, který není vhodný pro sídlo ozbrojeného sboru, nové sídlo bude odpovídat složce, která tam bude umístěna, nová budova bude splňovat parametry pro výkon práce strážníků,“ potvrdil náměstek primátora pro městský majetek Radovan Hořínek (ANO 2011).

Stavební úpravy budovy bývalé textilní školy se dotknou celého částečně podsklepeného objektu a nejbližšího okolního terénu. Nezbytná bude výměna střešní konstrukce a krytiny, oken a dveří i celkové zateplení. Úpravami projdou také inženýrské sítě. Bude nutné provést nové přípojky vody, dešťové a splaškové kanalizace, elektrických rozvodů a přeložku plynovodního potrubí. Opravou projde také vytápění a elektrotechnika.

Rekonstrukce vyjde na zhruba 62 milionů korun, z toho přibližně polovinu uhradí státní dotace a dalších 18 milionů korun město získalo ve formě bezúročného úvěru.

„Celý prostor přednádraží se postupně začne měnit k nepoznání. Vzniknou nové domy a ty historické zůstanou zachovány, jako připomínka na slavnou textilní historii města Frýdku-Místku. Staveniště je již připraveno včetně uvolnění prostoru demolicí okolních budov bez historické hodnoty,“ dodal náměstek primátora Jiří Kajzar.

Nové sídlo strážníků má být hotovo v první polovině roku 2023. Město do svých objektů v nové městské čtvrti plánuje investovat přibližně 80 milionu korun a veškerou ostatní výstavbu bude financovat vlastník areálu Slezan Holding a.s.