MĚSTEM NA BICYKLU: SDÍLENÁ KOLA V ULICÍCH OPĚT OD BŘEZNA

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

23. 2. 2022

Oblíbená „veřejná“ kola se vrací do ulic Frýdku-Místku. Lidé si je budou moct půjčit opět od března. Sezóna tzv. bikesharingu ve městě potrvá do konce listopadu.

4634. Tolik lidí využilo sdílené kolo v roce 2021, a to 74016krát. Velký počet výpůjček město očekává i v letošní, již páté sezóně. V ulicích bude opět minimálně 170 třírychlostních bicyklů.

„Těší mě velký zájem o využívání sdílených kol. Proto nadále podporujeme bikesharing, tak, aby prvních 15 minut bylo zcela zdarma. Přes 90 % výpůjček se vejde do 15minutového limitu. Kdo kolo využívá častěji po delší dobu, může si pořídit výhodné měsíční nebo sezónní předplatné,“ uvedl náměstek primátora pro dotace, ekonomický rozvoj a podnikání Jakub Míček (ANO 2011).

Zájemci si kolo mohou vypůjčit a vrátit ve více než 120 stojanech ve městě a také v okolních obcích, ve Starém Městem, Sviadnově, v Dobré, Bašce, v Žabni a Paskově.

Pro získání kola je nezbytná registrace v mobilní aplikaci společnosti Nextbike, která půjčování kol provozuje. Prostřednictvím aplikace je možné kolo odemknout, naopak při vracení kola stačí pouze stáhnout páčku nad zadním kolem, tím se výpůjčka automaticky ukončí. Provozovatel udržuje průběžně kola v čistotě, dezinfikuje řídítka, sedlo a páčku zámku.

Foto: Nextbike Czech Republic