I. ETAPA OBCHVATU MÁ BÝT DOKONČENA V TERMÍNU

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

25. 2. 2022

Verdikt Nejvyššího správního soudu v Brně neovlivní práce na celém obchvatu. Rozsudek, kterým soud znepravomocnil jedno ze stavebních povolení, neomezí I. etapu obchvatu města.

Práce na I. etapě mohou dále pokračovat. Rozsudek Nejvyššího soudu v Brně (dále NSS) se netýká celého komplexu, stavby jako celku. Práce na I. etapě vedoucí od Ostravy a Příbora po výpadovku na Frýdlant nad Ostravicí mohou dále bez omezení pokračovat a ŘSD trvá na dokončení I. etapy v avizovaném termínu do června.

"Verdikt soudu respektujeme a budeme se jím řídit. Rozhodnutí však shledáváme absurdním v tomto momentu stavby a v době, kdy jsou již profinancovány 3 miliardy korun," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

Rozsudek NSS se týká pouze navazující II. etapy, vedoucí ve směru na Český Těšín a Polsko, a to stavebního povolení v km 4,4-6,7. Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy aktuálně iniciují kroky, které mají eliminovat a napravit údajné pochybení, na které poukázal spolek Děti Země.

Důvodem znepravomocnění stavebního povolení je podle rozsudku NSS nedostatečné odůvodnění Krajské hygienické stanice v Ostravě, konkrétně proč nezapracovala do svého stanoviska z roku 2006 připomínku sdružení Dětí Země ke způsobu měření hlučnosti po zahájení provozu na obchvatu. Město Frýdek-Místek nebylo přímým účastníkem řízení.

Měření hluku přitom v původním stavebním povolení zaznamenáno bylo, nebyl pouze přesně stanoven termín, odkdy do kdy bude probíhat. Krajská hygienická stanice by přitom toto měření prováděla průběžně. 

Soud stavební povolení nezrušil, ale znepravomocnil, je tedy platné, nyní se však musí se doplnit podklady, a až poté stavební povolení nabyde právní moci a můžou pokračovat rozestavěné práce. 

ŘSD nyní bude dotčený úsek v km 4,4-6,7 zajišťovat, budou se na něm tedy i nadále pohybovat pracovníci. 

O verdiktu Nejvyššího správního soudu v Brně jsme infomovali také zde: https://www.frydekmistek.cz/cz/o-meste/06104166-obchvat-vyjadreni-mesta-k-rozsudku.html