REGISTRACE: 10 000 KROKŮ – dejte šanci chůzi!

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

28. 3. 2022

V dubnu 2022 proběhne další kolo Výzvy 10 000 kroků. Jejím cílem je motivovat lidi k pravidelné aktivitě vykonávané pouze po svých vlastních nohou, a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Zájemci se mohou mohou registrovat v průběhu března.

Výzva 10 000 kroků pracuje s magickou hranicí deseti tisíc kroků, což odpovídá zhruba vzdálenosti 7,5 kilometrů. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně kroků, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí. I proto výzva sleduje čtyři rozměry: Překonej sám sebe.  Poznej své okolí,  Pomáhej druhým, a Vyzvi kamarády.

„Určitě se do výzvy zapojte. Zlepší se vám kondice a více pohybu znamená také více zdraví. Druhým přínosem je snížení počtu aut ve městě a tím také snížení exhalací. Vždyť si všichni můžete zajít pěšky za drobným nákupem, za přáteli nebo na kávu a auto nechat doma,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomický rozvoj, podnikání, dotace a teritoriální investice Jakub Míček (ANO 2011).

Nápad vznikl v roce 2021 během lockdownu, aby lidé se zdravým životním stylem a pravidelným pohybem měli v této situaci větší šanci zůstat zdraví a obstát.

Pokud člověk nechce soutěžit, může nahrávat své výsledky bez průkazných důkazů. Ti, kteří chtějí soutěžit, musí své pohybové aktivity monitorovat a násleledně je nahrávat do speciální webové aplikace.

Body, které účastníci získají za každý nachozený kilometr, se přepočítávají koeficienty, a tak starší lidé a lidé s vyšším BMI dostanou za jeden kilometr více bodů, než ti mladší a štíhlejší. Snahou je umožnit všem umístění na prvních místech „výkonnostního“ žebříčku s ohledem na individuální možnosti. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny a to jak na celorepublikové úrovni, tak i v rámci vyhodnocování jednotlivých zapojených měst, městysů či obcí.

 

Pořadatelem výzvy je spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s., který se zabývá tématem rozvoje udržitelné městské a regionální mobility a zvyšováním kvality veřejných prostranství. Významným spolupořadatelem akce jsou zapojená města a kraje, která pořádají lokální vyhlášení a komunikují se svými účastníky.

REGISTRACE a více informací o výzvě, jejích ambasadorech i zajímavostech o chůzi na www.desettisickroku.cz.