JAK PROMĚNIT ZÁTIŠÍ? PŘIJĎTE NA PLÁNOVACÍ DEN

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

14. 3. 2022

Město chystá velké setkání na Zátiší. Na oblíbené místo u Frýdeckého lesa zve širokou veřejnost na plánovací den. Lidé budou moct navrhovat konkrétní úpravy místa, které si vybrali ke zvelebení v rámci veřejné ankety participativního rozpočtu.

Máte nápad, jak vylepšit oblíbené lesní místo na Zátiší? Přijďte ho sdělit týmu participativního rozpočtu v sobotu 26. března přímo do lesa. Vaše nápady na vylepšení Zátiší přivítáme od 14 do 16 hodin přímo v prostoru laviček, na startu naučné stezky Frýdecký les. Nebude chybět program pro děti. Vaše malé i větší ratolesti budou moci zažít malé „lesní dobrodružství“ – stezku s úkoly na místě zajistí Středisko volného času Klíč.

Lokalit k proměně, mezi kterými mohli lidé v anketě vybírat, bylo celkem 9, a v rámci pilotního ročníku participativního rozpočtu je vytipovali členové Komise pro územní plánování, architekturu a participaci. Do veřejné ankety v Mobilním Rozhlase se zapojilo celkem 871 občanů, což byl na pilotní ročník projektu velký úspěch.

„Město považuje za důležité, aby zapojení občanů neskončilo jen hlasováním, ale aby měli možnost podílet se na proměně i nadále, a proto připravuje sérii participačních aktivit. Jednou z nich je i plánovací den přímo na místě. Je to možnost, jak se potkat s uživateli a obyvateli lokality a jak zmapovat, co jim na stávajícím stavu nevyhovuje a co od proměny očekávají. Součástí je i program pro děti, který zpříjemní atmosféru. Přijďte se zapojit, máte možnost ovlivnit, jak bude odpočinkové místo vypadat,“ zve náměstek primátora pro participaci Igor Juriček (Piráti).

Veřejnost má v celém projektu tedy velkou roli i nadále. Nápady na proměnu místa, se kterými lidé na plánovací den přijdou, budou přetvořeny v zadání, se kterým bude následně pracovat projektant nebo architekt. Město poté návrh představí a lidé jej budou moci komentovat a navrhovat úpravy.

„Časté místo pro krásné procházky, jen to zvelebit, i pro hezké zastavení a odpočinek.“

„Místo je oblíbené pro turisty i maminky s dětmi, může do budoucna sloužit jako výletní místo pro větší skupiny lidí. Bylo by příjemné místo zvelebit.“

Tak zdůvodňovali obyvatelé hlasy pro vítěznou „sedmičku“, tedy místo na Zátiší, plácek se starými lavičkami, pár odpadkovými koši, dříve oblíbené výletní místo, kde začíná naučná stezka Frýdecký les. Přijďte nám teď sdělit osobně, jak místo proměnit.