DĚTSKÉ ODDĚLENÍ V NEMOCNICI: VYJÁDŘENÍ PRIMÁTORA PETRA KORČE

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

28. 3. 2022

DĚTSKÉ ODDĚLENÍ V NEMOCNICI VČETNĚ POHOTOVOSTI NESMÍ BÝT ZRUŠENO

V minulém týdnu zveřejnila Nemocnice ve Frýdku-Místku neuvěřitelnou zprávu, že „s účinností k 31. 3. 2022 se zastavuje provoz dětského oddělení“, což v důsledků znamená i zastavení činnosti dětské pohotovosti.

Zřizovatelem nemocnice není město, ale Moravskoslezský kraj, který ji řídí a je zodpovědný za její kvalitu. Město Frýdek-Místek nemocnici a její rozvoj dlouhodobě významně podporuje, a to i finančně. Je nepochopitelné, že mě jako primátora 16. největšího města v republice nikdo z kompetentních osob o těchto naprosto zásadních změnách předem neinformoval. Proto byla pro mě zpráva o omezování dostupnosti péče pro naše děti, kterou jsem se tak jako další obyvatelé dozvěděl ze sociálních sítí, naprosto šokující.

Osobně považuji omezování péče pro občany našeho města, zejména pro děti, za zcela neobhajitelné a nepřípustné! Proto jsem začal okamžitě jednat. Požádal jsem o jasné vyjádření ředitele nemocnice Tomáše Stejskala, který mi bohužel tyto skutečnosti v podstatě potvrdil s tím, že se „v žádném případě nejedná o manažerské selhání“, ale o širší problém nedostatku zkušených dětských lékařů a sester. Toto tvrzení je v rozporu minimálně s faktem, že za poslední roky postupně dětské oddělení většina kvalitních sester a lékařů opustila a v roce 2019 byla zrušena i dětská jednotka intenzivní péče.

Vzhledem k závažnosti problému jsem inicioval řadu jednání a osobně jsem se setkal s mnoha osobnostmi, které mohou situaci pomoci zachránit.

Zásadní bylo setkání s paní doktorkou Ivanou Röschlovou, která 18 let dětské oddělení v nemocnici budovala a vedla. Současný stav komentuje takto:

„Uzavření dětského oddělení frýdecké nemocnice je mimořádná událost, která zásadně ovlivní péči o naše děti. Frýdek-Místek tak bude mít prvenství v rámci celé České republiky, poprvé se zavírá dětské oddělení v takto velkém městě. Celá rozlehlá oblast zůstane bez zajištění nemocniční péče o dětské pacienty. Rozpadá se také činnost odborných dětských ambulancí v nemocnici. Definitivnímu uzavření dětského oddělení ve Frýdku-Místku předcházela několik let trvající devastace po personální a provozní stránce.“

Zároveň jsem se spojil s šéfkou dětských lékařů, pediatrů paní doktorkou Ludmilou Novákovou, která mi potvrdila, že „v případě, že je z nemocnice osloví někdo kompetentní a zajistí jim elementární podporu, jsou schopni a ochotni činnost dětské pohotovosti udržet“.

Rovněž jsem požádal svého náměstka pro zdravotní péči Igora Jurička, aby zahájil jednání s krajským náměstkem Martinem Gebauerem a také získal k situaci stanovisko zdravotních pojišťoven, které jsou podle zákona za dostupnost zdravotní péče zodpovědné.

Z pozice primátora jsem oslovil přímo i hejtmana kraje Ivo Vondráka, abych ho upozornil na závažnost situace, která není pro Frýdek-Místek přijatelná, a zároveň ho ujistil, že jsme jako město maximálně připraveni být nápomocni při řešení situace (například v pozici mediátora).

Děkuji paní senátorce Heleně Pešatové, která na mou prosbu o setkání reagovala obratem a která je připravena být maximálně nápomocna. Vzhledem k tomu, že omezování péče o dětské pacienty se netýká jen města, ale celého regionu, je v této věci ochotna v Praze interpelovat i ministra zdravotnictví.

Věřím a předpokládám, že do řešení problému se aktivně zapojí i všichni naši městští zastupitelé, kteří jsou zároveň zvoleni i do krajského zastupitelstva. A je úplně jedno, zda-li jsou v koalici či opozici. Péče o naše děti musí být naprostou prioritou pro všechny zvolené zástupce občanů.

Závěrem vyzývám všechny zainteresované osoby a instituce, které mohou budoucnost dětského oddělení zachránit, aby učinili maximum možného, a předem jim za každou smysluplnou aktivitu a snahu nalézt řešení velmi děkuji.

Spojme síly! Dětské oddělení ve frýdecké nemocnici musí být zachováno! Nedovedu si představit, že od 1. dubna by rodiče s dítětem, které má horečku nebo ho bolí bříško, museli vyrazit pro zajištění základní péče do Nového Jičína, Třince nebo Ostravy. Je to tak strašná představa, že nesnese ani srovnání s nepovedeným aprílem…

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku, Naše Město F-M