MĚSTO OTEVŘELO KONTAKTNÍ CENTRUM PRO UPRCHLÍKY

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

28. 3. 2022

Občané z Ukrajiny mohou ode dneška docházet do nového kontaktního centra. Město důležitý bod pro uprchlíky otevřelo v Národním domě (Palackého, 134, Místek).

Občané z Ukrajiny na místě získají všechny potřebné informace, které jim usnadní adaptaci na nové prostředí a ulehčí zařizování nezbytností pro pobyt v našem městě.

„Uvědomujeme si, že naše město je pro nově příchozí velká neznámá. Chceme jim jejich příchod a adaptaci na nové prostředí co nejvíce usnadnit. Válka jim vzala jejich domovy, přicházejí k nám s holýma rukama a potřebují naši pomoc. Cílem je soustředit konkrétní pomoc a informace do jednoho místa, tak, aby se uprchlíci dokázali snáze zorientovat a získali vše potřebné,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Město službu zajišťuje ve spolupráci s charitativními organizacemi, např. Adrou, Charitou F-M, Českým červeným křížem a dalšími. Občané z Ukrajiny na místě získají základní potraviny a hygienické potřeby. Také zjistí aktuální nabídku volných pracovních míst či se dozvědí, kde získají ošacení. Další nezbytné informace jim sdělí průvodkyně a tlumočnice původem z Ukrajiny, která v Česku žije dlouhodobě. Pro příchozí děti je připravený koutek s hračkami. Centrum funguje ve všedních dnech od 8:30 do 18:00 hodin.