PŘIDĚLOVÁNÍ MĚSTSKÝCH BYTŮ BUDE OBNOVENO

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

1. 4. 2022

Frýdek-Místek bude opět pokračovat s přidělováním městských bytů. Přidělování bylo pozastaveno v souvislosti s vyhodnocováním přílivu uprchlíků z Ukrajiny do našeho města. Díky zřízení zázemí pro utečence v bývalých místeckých kasárnách je ale využití bytů pro Ukrajince pouze krajním řešením.

Město se od počátku války na Ukrajině zabývalo možností, jaké ubytovací kapacity může nabídnout uprchlíkům. Z pozice města se může jednat o ubytování buď ve formě dočasného nouzového přístřeší, nebo nouzového ubytování. Mezi nouzové ubytování se řadí i ubytování v bytech. Situaci řeší vláda, orgány krizového řízení (bezpečnostní rady a krizové štáby), složky IZS, národní a krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, neziskový sektor a samozřejmě i jednotlivá města a obce. Město je povinno, a to i na základě usnesení vlády, nouzové ubytování zajišťovat.

„To, že se město zabývá možností ubytovat uprchlíky z Ukrajiny i v městských bytech neznamená, že by se jednalo o preferovanou variantu. Jedná se o jednu z možných variant, a to variantu krajní. To je dáno zejména a jednoduše tím, že město má momentálně volných cca 10 městských bytů, které by teoreticky připadaly do úvahy pro ubytování uprchlíků. Je jasné, že tak malá kapacita problém neřeší. K dočasnému „pozastavení“ přidělování městských bytů tak bylo přistoupeno zejména z pohledu potřeby vyhodnotit si vhodnost a reálnost jednotlivých variant zajištění ubytování pro uprchlíky než z důvodu rozhodnutí předat jim tyto byty okamžitě k užívání,“ vysvětlil náměstek pro majetek města Radovan Hořínek (ANO 2011).

Město nechalo provést nejnutnější stavební úpravy objektu v místeckých kasárnách, aby mohl sloužit, a od tohoto týdne již slouží, jako ubytovna pro občany z Ukrajiny. Díky zajištění zázemí utečencům v ubytovně město nemuselo přistoupit k omezování již tak nedostatečné bytové kapacity. Pohotovostní byty (město má k dispozici tři) jsou nadále občanům k dispozici v případě havárií a obdobných situací.

Přidělování městských bytů by za současného vývoje situace týkající se přílivu uprchlíků mohlo být obnoveno maximálně v řádech týdnů.