MĚSTO PŘISPĚJE LIDEM NA MINIZAHRÁDKY

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

8. 4. 2022

Občané Frýdku-Místku si mohou zkrášlit okolí bytových domů, radnice jim přispěje na výsadbu zeleně. Na podporu minizahrádek letos vyčlenila 300 tisíc korun.

Chcete si zkrášlit okolí svého obydlí? Rádi zahradničíte? Teď můžete obojí, navíc s příspěvkem města.

Požádat o dar, zakoupit materiál a založit zahrádku. Tak lze zjednodušeně popsat program minizahrádek, se kterým opět přichází frýdecko-místecká radnice. Zasazením květin, keřů, stromů a jiných okrasných výsadeb na městských pozemcích u bytových domů Frýdek-Místek cílí na zlepšení životního prostředí a zvýšení kvality veřejného prostoru na území města.

„Jedná se o pozemky ve vlastnictví statutárního města Frýdku-Místku, které budou obyvatelům k tomuto účelu bezplatně zapůjčeny. Žadateli mohou být společenství vlastníků jednotek, zástupci sdružení bytových domů nebo jednotliví obyvatelé domu, a to se souhlasem nadpoloviční většiny obyvatel domu. Žadatel může požádat pouze jednou,“ uvedl náměstek primátora pro majetek města Radovan Hořínek (ANO 2011).

Žadatel vyplní žádost a popíše, jak by jeho minizahrádka měla vypadat. Pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství posoudí vhodnost místa pro navrženou minizahrádku, kterou na základě smlouvy s městem žadatel založí. Následně město žadateli po předložení účtů proplatí náklady na pořízení minizahrádky, maximálně však do výše 1000 korun.

„Při plánování minizahrádky je potřeba dodržet, aby netvořila překážku při kosení trávníku. Podle pravidel programu si lidé mohou založit záhony navazující na chodník nebo okapový chodník domu či zídku; kromě stromů nejsou možné solitérní výsadby do trávníku. Minizahrádka nesmí být oplocená a žadatel musí rostliny sázet přímo do země, s výjimkou typizovaných beden o určitých rozměrech, které poskytne město,“ upřesnil náměstek primátora pro životní prostředí a zemědělství Leonard Varga (Piráti).

Finanční dar lze využít na pořízení substrátu, hnojiva, květin, keřů a stromů. Za údržbu minizahrádky (za zálivku, hnojení, pletí, likvidaci bioodpadu a další údržbu) je zodpovědný ten, kdo o dar zažádá a zahrádku založí.   

Žádost je nutné podat na odbor správy obecního majetku (je možné celoročně), kontaktní osoba:  

Mgr. Regina Hanáčková, tel.: 558 609 366, kancelář č.: 324, budova: Frýdek – Radniční 10