MÍSTECKÁ KNIHOVNA PO REKONSTRUKCI OPĚT V PROVOZU

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

28. 4. 2022

Čtenáři mohou opět navštěvovat knihovnu v Místku. Pobočka Městské knihovny Frýdek-Místek začala po rozsáhlé rekonstrukci zase sloužit lidem.

Po více než roce trvající rekonstrukci byly místnosti místecké pobočky opět plné návštěvníků. Na první pohled je mohl zaujmout větší prostor, zbrusu nové vybavení i podlahy a výmalby. Zaznamenat mohli také kvalitní odhlučnění od rušné silnice. To jsou jen některé z novinek, které si mohli prohlédnout během slavnostního otevření.

„Otevření knihovny je zcela jistě velká událost pro město, pro jeho občany. Jsem rád, že budeme patřit k městům, které mají knihovnu opravdu ukázkovou. Přeju jí, aby se líbila občanům a aby se do ní rádi vraceli,“ poznamenal při slavnostním otevření primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Kompletní oprava téměř stoleté budovy z roku 1923 byla nezbytná. Její stav nevyhovoval stavebně ani technicky. Vytápění objektu nebylo efektivní, což přinášelo vysoké provozní náklady. Na hranici životnosti byly zdravotně technické instalace a vybavení objektu. Dalším důvodem rekonstrukce byl nedostatečný prostor pro návštěvníky.

Stavební práce zahrnovaly zejména provedení nového krovu včetně půdní vestavby a dvoupodlažní nástavbu nad skladem. Řemeslníci objekt zateplili, vyměnili okna, opravili schodiště, výtahy i vytápění. Nové jsou podlahy, veškeré instalace i výmalba. Interiér je kompletně nově vybaven, od svítidel, zásuvek, mýdlenek a až po veškerý nábytek – výpůjční pulty, skříně, police, stoly, židle i kuchyňské linky pro zaměstnance. Po rekonstrukci má budova nové dispoziční uspořádání a dvě učebny navíc – dětskou a multifunkční.

Čtvrtkem 28. dubna již začal provoz s běžnou výpůjční dobou

Díky rekonstrukci došlo ke snížení provozních nákladů na vytápění, přibylo o 350 m2 více prostoru pro návštěvníky a nainstalováním systému pro identifikaci a zabezpečení knižního fondu (RFID) se snížilo se riziko krádeže. Oprava navíc přinesla nové možnosti a nový rozměr trávení času v knihovně. Díky vybudování zcela nové střešní terasy se zastiňovací markýzou mohou návštěvníci relaxovat s knihou pod širým nebem s výhledem na Beskydy. Do „Modrého salonku“, kde se hojně konají výstavy, přednášky a další akce, vede nyní bezbariérový přístup, a to díky půdní vestavbě a prodloužení trasy výtahu do 4. patra.

Proměnou prošlo i nejbližší okolí budovy. Město zadalo technickým službám položení nového asfaltu na parkoviště mezi knihovnou a policejní služebnou, včetně příjezdové komunikace až po křižovatku u bývalého autobusového nádraží. Kompletní rekonstrukce Městské knihovny v Místku vyšla na zhruba 47,4 milionů korun. Městu se podařilo získat dotaci na zateplení budovy ve výši přibližně 1,9 milionu korun. 

Knihovnu v novém si mohli prohlédnout návštěvníci během středečního slavnostního otevření, na které knihovna zajistila pestrý program. S velkým úspěchem vystoupila např. sansoniérka Daniela Krulikovská a akordeonista Vít Pavlíček nebo pěvecký sbor Osminka, líbilo se také písničkové vystoupení Mechulaláci. Současně se znovuotevřením knihovny v ní byla zahájena výstava prací dětí základních škol, které vyráběly vzkazy do věže kostela svatých Jana a Pavla v rámci soutěže magistrátu Co vzkážeme budoucím generacím?, a také výstava Pozor, pozor, čerstvě natřeno Alexandra Mosia. 

PROVOZNÍ DOBA KNIHOVNY 

Zleva: Náměstek Jiří Kajzar, ředitel knihovny Tomáš B. Zbranek, primátor Petr Korč a náměstek Jakub Míček při slavnostním přestřižení pásky. 

Nová střešní terasa v oddělení beletrie.