SYMFONICKÝ ORCHESTR OSLAVIL ŠEDESÁTINY

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

1. 5. 2022

60letou působnost velkolepě oslavil Symfonický orchestr Frýdek-Místek. Jarní koncert, který orchestr uspořádal k jubileu, prožil plný sál Národního domu v Místku. Publikum účinkující ocenilo potleskem vstoje i dlouhým závěrečným potleskem. 

Během koncertu spolu s orchestrem vystoupilo několik významných hostů a také místní pěvecké sbory, které s orchestrem za poslední léta pravidelně spolupracují.

4dílný koncert orchestr zahájil předehrou Egmont stejnojmenného scénického díla L. V. Beethovena. Poté exceloval violoncellista Jiří Hanousek, a to v doprovodu symfonického orchestru a harfy v díle Kol Nidrei M. Brucha. V druhé polovině sál doslova ovládla Dvořákova duchovní a oslavná skladba Te Deum, zkomponovaná pro sóla, sbor i orchestr. Spolu s orchestrem vystoupili členové Lašského smíšeného pěveckého sboru Baška, Smíšený pěvecký sbor Smetana Frýdek-Místek a Pěvecký sbor Ondráš Nový Jičín. Sopránovým sólem ohromila sólistka Veronika Rovná a s barytonovým sólem Jiří Brückler. Publikum je následně ocenilo potleskem ve stoje. Závěr koncertu patřil symfonické básni Blaník z cyklu Má Vlast.

"Děkuji za mimořádný zážitek a přeji orchestru mnoho dalších úspěšných let a věřím, že některé z dalších výročí společně oslavíme v Nové scéně rekonstruovaného Národního domu," poděkoval v úvodu koncertu primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Předehrou samotnému koncertu byla vernisáž prací fotografa Lukáše Horkého v bývalé Národní záložně místecké, který převzal záštitu nad vizuální prezentací orchestru. Na výstavě „Lukáši, a nechtěl bys nám někdy udělat plakát?“ kromě plakátů k vystoupením zhlédli také výběr archivních dokumentů a fotografií ze zákulisí orchestru za celou dobu jeho existence.

Výstavu Lukáše Horkého můžete zhlédnout až do 29. května, ve středu až neděli od 15 do 18 hodin.  

DĚKUJEME SYMFONICKÉMU ORCHESTRU F-M ZA KRÁSNÝ UMĚLECKÝ ZÁŽITEK A GRATULUJEME K JUBILEU!

Fotografie: Štefan Šamal