NOVĚ VYSAZENÉ STROMY A KEŘE OŽIVÍ MĚSTO

MM F-M, Ing. René Stejskal

3. 5. 2022

Město zajišťuje každoročně na jaře výsadbu stromů a keřů. „Zaměstnanci odboru životního prostředí nejdříve vyberou vhodnou lokalitu. Prověří, zda zeleň nezasahuje do ochranného pásma inženýrských sítí nebo veřejného osvětlení a až poté se pustí do výsadby,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Leonard Varga (Piráti).

V letošním roce náklady spojené s jarní výsadbou dřevin jsou odhadnuty na 1,3 milionu korun, což je přibližně o 120 tisíc Kč více než vloni.

Lískoveckou ulici letos oživily lípa a třešně, Komenského sady akát, buk lesní červenolistý a bříza stříhanolistá, Novodvorskou a Kolaříkovu ulici borovice černé, Frýdlantskou ulici střemchy, líska turecká a třešeň ptačí a Sady Bedřicha Smetany dub letní, lípa velkolistá a třešně.

Z keřů budou ve městě vysazeny letní šeříky, hortenzie, tisy, kaliny, vajgélie, šeříky, ořechoplodce, tavolníky a tavoly.

Nové výsadby se dočká i arboretum. Již jej obohatil buk, topol, pravý zlatý déšť, jeřáb a z keřů budou vysazeny hortenzie, mišpule, muchovník, bez, růže, vrby a lískovníčky.