OBCHVAT DO KONCE ROKU V PROVOZU, POTVRDIL MINISTR

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

6. 5. 2022

Obchvat Frýdku-Místku bude i přes komplikace v provozu do konce roku. Potvrdil to dnes ministr dopravy Martin Kupka, který na základě pozvání města dorazil na kontrolu rozestavěné stavby.

Otazník nad pokračováním ve výstavbě letos zapříčinila dvě rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který uznal námitky spolku Děti Země. Spolek si stěžoval, že Krajská hygienická stanice v Ostravě nedostatečně popsala způsob měření hlučnosti. Soud následně znepravomocnil dvě stavební povolení z obou etap výstavby, která stále uznána nejsou.

První etapa obchvatu města vedoucí od Ostravy a Příbora po výpadovku na Frýdlant nad Ostravicí je téměř hotova. Termín otevření úseku nijak významně rozhodnutí soudu neovlivnilo a má být spuštěna v plném rozsahu v červnu.

Druhá etapa, kde situaci navíc komplikuje sesuv půdy, by měla být alespoň částečně v jedné polovině v provozu do konce roku. V současné době tam probíhají nezbytné práce, které míří k zajištění stavby.

„Co se týče té druhé etapy, tam je větší svízel. Dojde ke zpoždění, ale i tak namísto čtyř pruhů v letošním roce zprovozníme alespoň dva,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a přislíbil, že napadené měření hluku bude dodáno.

„Jsme rádi za příslib ministra, že na tom, aby byla stavební povolení pravomocná, ministerstvo dopravy pracuje, a tím zkracuje mezitermíny na nejkratší dobu, těšíme se, že se co nejdříve podaří ministerstvu vyřídit stavební povolení pro obě části,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček, který má obchvat za město v gesci. 

Pro Frýdek-Místek, který na obchvat čeká už tři desítky let, je zásadní, aby byl v provozu v celé délce stavby v co nejkratším termínu.

„Chceme, aby se vše hýbalo rychle kupředu, proto jsme se vzdali práva odvolání. Pro nás je zásadní, aby obchvat byl v celé délce byl spuštěn co nejdříve, protože Frýdkem-Místkem projíždí druhé největší množství kamionů v Moravskoslezském kraji a občané tím velmi trpí. Čekáme na obchvat jako na smilování, že se konečně budeme moct pustit do úpravy Hlavní třídy, kterou chceme vrátit lidem,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Výstavbu obchvatu města realizuje stát prostřednictvím státního podniku Ředitelství silnic a dálnic. Dva nové mosty na obchvatu města nechal vybudovat Frýdek- Místek. Obě etapy obchvatu mají celkem 8,5 km. Na jedné straně se obchvat napojí na dálnici D48 ve směru na Český Těšín a Polsko a na druhé straně na dálnice D56 od Ostravy a D48 od Příbora. Významně se tak uleví dopravou přetíženému městu.