SOCHA EVROPY BYLA VRÁCENA SVÉMU TVŮRCI

Archiv

MM F-M

29. 5. 2009

Z prostranství Evropy před kinem Petra Bezruče byla odvezena socha Evropa 2000, kterou městu daroval Ladislav Dryak. Důvod? Tvůrce sochy Ladislav Dryak chtěl své umělecké dílo zpět.

V roce 2000 město Frýdek-Místek přijalo od pana Ladislava Dryaka dar, a to umělecké dílo v podobě sochy nazvané „Evropa 2000“. V únoru 2009 pan Dryak písemně kontaktoval statutární město Frýdek-Místek a žádal o navrácení jím darované sochy „Evropa 2000“, umístěné na prostranství Evropa před kinem Petra Bezruče na ulici Frýdlantská.

„Podle autora byla socha i po nákladných udržovacích opravách opět poškozena, a to nejen vlivem povětrnosti, ale také mládeží. Usoudil, že město nebude ani do budoucna iniciovat realizaci odlití sochy do bronzu nebo jiného materiálu, který by byl vhodný pro stávající venkovní umístění,“ upřesnila vedoucí Odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Ilona Nowaková. Zastupitelé města odsouhlasili v dubnu navrácení sochy jeho tvůrci.

Pan Ladislav Dryak nechal sochu Evropa 2000 odvézt na vlastní náklady do Německa, kde již řadu let žije. Nyní je opět jeho vlastnictvím, může s ní volně disponovat. Údajně má být v Magdeburgu odlita z bronzu a umístěna v Německu.