SENIOŘI a volný čas

Archiv

13. 8. 2003

Muzeum Beskyd Frýdek-Místek zařadilo již před 11 lety do své programové činnosti tzv. SENIORGYMNÁZIUM. Je prokázáno, že duševní činnost a zejména procvičování paměti je velice nezbytným doplňkem všech tělesných terapií v každém věku. Toto pravidlo platí zejména pro občany v pokročilejším věku, u nichž se po odchodu do důchodu projevuje zvlášť silně touha po další činnosti a osobním vzdělávání. Tuto mezeru, lépe potřebu, se snaží vyplnit Muzeum Beskyd Frýdek-Místek. Záměrem studia bylo a je další sebevzdělávání občanů v oblastech, které si sami vyberou a které zajímavou formou rozšiřují jejich celkový obzor. Od roku 1992 – 2003 bylo zahájeno 11 ročníků Seniorgymnázia s více než 150 posluchači. Pro neustávající zájem bylo každým rokem otevřeno další čtyřleté studium. Čtvrtý ročník seniorů pak s úspěchem zakončil studium „Maturitním testem“. Poněvadž někteří absolventi čtyřletého seniorského studia si nedovedou představit další existenci bez svých „čtvrtků“ v zámeckém klubu a dalšího vzdělávání, byl kromě Seniorgymnázia založen i Seniorklub, kde v této činnosti absolventi dále pokračují 1x v měsíci.
Pracovnice Muzea Beskyd připravuje pro každý „školní rok“ speciální učební plán, který obsahuje bloky zajímavých přednášek z oblasti přírodovědné, ekologické, muzejní, zdravotnické, historické, filosofické, psychologické i sportovní. Přednášky vedou odborníci z Vysoké školy Báňské, Ostravské univerzity Ostrava, Muzea Beskyd, Policie ČR a dalších významných podniků, institucí a osobnosti města Frýdku-Místku včetně jeho představitelů. Ke studiu patří i tématické zájezdy navazující na učební plán. V letošním roce byly například uskutečněny zájezdy: Opavsko – zámek Kravaře, zámek Raduň, prohlídka Opavského arboreta, zájezd do Ratibořic byl předem zajištěn na program „Ratibořice 2003 aneb Ožilé postavy z Babičky Boženy Němcové“ a prohlídka zámku. Zájezd do Velkých Losin byl velmi zajímavý, navštívili jsme Elektrárnu Dlouhé Stráně Energotis a.s., Muzeum starého papíru a zámek. V minulých letech byly uskutečněny zájezdy historických částí měst s odborným výkladem průvodce například do těchto míst: Rožnov p. R. s programem Vánoce na dědině, Včelařské muzeum Chlebovice, Luhačovice, Vizovice zámek, Opava, Bílá Voda, Polský Těšín, Jeseníky, Kopřivnice, Nový Jičín, Hukvaldy, okrasné zahrady v okrese Frýdek-Místek, okrasné zahrady v Polsku, zámek Konczyce, zámek Pszycyna, prohlídka Krakova včetně zámku Wavelu, na Slovensku jsme navštívili Muzeum v Martině, Bešeňova kúpele, Turzovka , Čadca Muzeum aj.
Naši studenti Seniorgymnázia přispívají ročně na tuto činnost 250 Kč a členové Seniorklubu 180 Kč na školní rok. Všichni vlastní studijní průkaz, na který platí volný vstup na výstavy a přednášky pořádané v zřízeních Muzea Beskyd.
Muzeum Beskyd Frýdek-Místek Vás touto cestou vyzývá k podání přihlášky v co nejkratší době, a to na adresu: Muzeum Beskyd, Hluboká 66, Frýdek-Místek 738 01; k rukám A. Volné, nebo telefonicky na čísle 628 001 kl. 37.
Zahájení prvního ročníku 2003/2004 je 11.9. 2003 ve 14.00 hodin v zámeckém klubu Muzea Beskyd.
Těšíme se na Vaši účast! Anna Volná

FOTO:
Absolventi 4. ročníku seniorgymnázia, kteří letos úspěšně ukončili studia maturitou.
Horní řada zleva: Lektor Mgr. Jaromír Polášek, Olga Heidrichová, Jiřina Hendrychová, Jitka Nováková, Mgr. Ludmila Koscelníková, Alena Chlopčíková, lektorka Mgr. Pavla Procházková;
spodní řada: vedoucí seniorgymnázia Anna Volná, Drahomíra Odleváková, Otýlie Konečná, Eliška Vlková, Eliška Šafránková, Jarmila Pokorná.