Nové dopravní hřiště už slouží dětem

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

6. 10. 2014

 

Dopravní hřiště vzniklo mezi 6. základní školu a hotelovými domy, na nevyužívané ploše s popraskaným asfaltovým povrchem, desítky let nefunkční fontánou a betonovými bloky, ve kterých živořily keře a náletové dřeviny. Nyní je zde upravená zelená plocha s více jak desítkou nově vysazených stromů, převážně třešní, ale také habrů a jasanů, lavičkami, vydlážděnými chodníky a asfaltovými vozovkami dětského dopravního hřiště.

Dopravní výchova je povinnou součástí výuky na základních školách. Ve Frýdku-Místku tuto výuku zajišťují strážníci městské policie. Na jednu třídu mají dvě hodiny, první je teoretická a druhá praktická. „S dětmi nejdříve projdeme celé hřiště, vysvětlíme jim význam dopravních značek i vodorovného značení na vozovce a přiblížíme jim pravidla silničního provozu, která platí pro řidiče, cyklisty i pro chodce,“ přiblížila výuku dopravní výchovy Lenka Biolková z městské policie s tím, že děti jsou z nového dopravního hřiště nadšené. Nejvíce je zaujaly mobilní semafory s dálkovým ovládáním světel, takže si při projíždění křižovatkou připadají jako v opravdovém silničním provozu.

Hřiště je koncipováno pro dvacet pět dětí na jízdních kolech a deset na koloběžkách. Tyto dopravní prostředky jsou spolu s mobilními semafory uskladněny v prostorách 6. základní školy.

Náklady na vybudování dopravního hřiště a zároveň úpravu nevyužívané a nevzhledné lokality sídliště Anenská činily necelé tři miliony korun.