Jsme městem podporujícím projekt „Nesoudíme. Pomáháme“

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

5. 10. 2020

„V republice máme ročně 17 757 uměle ukončených těhotenství, 258 ve Frýdku-Místku,“ vytáhla hned zkraje na náměstka primátora Marcela Sikoru „tvrdá data“ vedoucí projektu Jaroslava Trajerová. „Často se setkáváme, že jsou nečekaně těhotné ženy pod obrovským tlakem ze strany partnera. Zjistí ty dva proužky a jsou v šoku, v krizi, v jakémsi tunelu a musí se hrozně rychle rozhodnout. Srdce jí říká, že chce být matkou, ale partner jí třeba říká, že si ho nemůžou dovolit, tak má obrovský strach z budoucnosti a čeká, že se stane zázrak, že jí ještě někdo podá pomocnou ruku. I lékaři je tlačí, rozhodněte se co nejdřív, což je z lékařského hlediska legitimní názor, ale lékař nebude nikdy psycholog, sociální pracovník nebo právník, proto máme bezplatnou anonymní linku, kam se ženy mohou obrátit a kde naleznou pomoc,“ pokračovala a upozornila, že letošní rok je díky koronaviru a karanténám specifický, takže klientek už je ve třetím čtvrtletí tolik, co jindy za celý rok.

„Ta čísla mě překvapila a osobně souhlasím s tím, že cokoliv se dá udělat pro záchranu života, to se udělat má. Proto jsme připraveni pomoci s propagací linky, která může ženám v tísni pomoci. Je to další střípek do mozaiky sociálních služeb, které podporujeme tak, aby pokrývaly všechny potřeby našich obyvatel,“ vysvětlil náměstek primátora Marcel Sikora.

Nečekaně těhotné ženy se mohou obracet na konzultantky Linky pomoci prostřednictvím e-mailu poradna@linkapomoci.cz nebo bezplatného telefonního čísla 800 108 000.