NEJLEPŠÍ VÁNOČKU UPEKLA DENISA LEDVOŇOVÁ

Kristýna Krestová

10. 1. 2025

Absolutní vítězkou čtvrtého ročníku o nejlepší vánočku se stala Denisa Ledvoňová. Získala nejvíce hlasů od veřejnosti a v součtu s hodnocením odborné poroty se stala absolutní vítězkou.

Na druhém místě skončil Filip Rusnák a na třetím Monika Milatová. Cenu za první místo u čtyřčlenné odborné poroty obdrželi hasiči z Frýdku-Místku, kteří se také odvážně pustili do pečení. Na podiu adventního městečka všem poděkoval a ocenil jejich snahu náměstek primátora pro územní plánování a rozvoj, stavebně správní činnosti, ekonomický rozvoj, podnikání, dotace, integrované teritoriální investice, životní prostředí a zemědělství Lukáš Slíva (SPOLU).

„Jsem pečovatelkou v domově důchodců a naše klientky, dámy, které mají bohaté zkušenosti s pečením, mi poradily potřít čerstvě upečenou, a ještě horkou vánočku rozpuštěným horkým máslem s rumem. Myslím si, že to je vychytávka, která vánočce dodává jedinečnou chuť. Vánočka také obsahuje hrozinky namočené po dobu jednoho měsíce v rumu a také citrusové kandované ovoce,“ prozradila Denisa Ledvoňová.

RECEPT NA VÍTĚZNOU VÁNOČKU “ MÁSLOVÁ VÁNOČKA“

Těsto:

0,5 lžičky soli

20 dkg másla

3 ks žloutek

0,5 l mléka

10 dkg rozinek

2 ks citron

42 g droždí

20 dkg cukr krupice

1 balíček vanilkového cukru

1 kg hladké mouky

10 dkg mandlí (loupaných)

Na potření:

1 ks vejce

Na ozdobu:

5 dkg mandlí

Postup přípravy:

Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kúru ze 2 citrónů. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zaděláme na těsto. Nakonec zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme hodinu na teplém místě pod utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na několik dílů, z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů uděláme bochánky, které necháme půl hodiny kynout. Pak z bochánků vyválíme copy, upleteme vánočku a opět necháme vykynout.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct. Máslovou vánočku pečeme 45 minut na 180 stupňů a nakonec pocukrujeme.