KÁCENÍ DŘEVIN Z DŮVODU REKONSTRUKCE PODZEMNÍHO KABELU VYSOKÉHO NAPĚTÍ

Archiv

MM F-M

27. 2. 2019

V lokalitě sídliště Růžový pahorek bude na přelomu února a března vykáceno několik vzrostlých stromů. Důvodem je rekonstrukce podzemního kabelu vysokého napětí. Stromy nejenže rostou v ochranném pásmu podzemního vedení elektrizační soustavy, ale rostou přímo na kabelu vysokého napětí. Bez odstranění stromů není možné výměnu kabelu provést.

„Podzemní inženýrské sítě mají v souladu s platnou legislativou stanovena ochranná pásma, ve kterých je zakázáno vysazovat trvalé porosty. Bohužel ve městě, zejména pak na sídlištích jsou místa, kde stromy v ochranných pásmech rostou. Před několika desítkami let je tam často nevědomky vysadili samotní obyvatelé sídlišť. Stromy nezřídka rostou přímo nad vedením inženýrských sítí. Výměna potrubí nebo kabelů bez toho, aniž by stromy byly pokáceny, je pak v mnoha případech nemožná“ vysvětlil primátor Michal Pobucký s tím, že město se vždy snaží za vykácené stromy vysadit stromy nové, což bude cílem i v tomto případě.

Stromy bude kácet společnost MSEM, a.s., která provede také výměnu stávajícího kabelu vysokého napětí v úseku mezi trafostanicí na ulici A. Staška a trafostanicí na ulici Gogolova. Stromy, které budou při výměně kabelů pokáceny, nechal odbor životního prostředí a zemědělství označit letákem informujícím občany o termínu a důvodu kácení dřevin. Vedení statutárního města Frýdek-Místek chce tímto označením stromů posílit informovanost veřejnosti.

 Pokáceny budou stromy v trase plánované opravy. U bytového domu č. p. 110 na ulici Tolstého budou pokáceny tři javory. U domu č. p. 270 na ulici A. Staška dojde ke kácení okrasných keřů. Největší rozsah kácení se nevyhne ploše pod sportovním  hřištěm mezi ulicemi E. Krásnohorské a Gogolova, poblíž mateřské školy. Zde bude pokáceno šest vzrostlých stromů (dvě borovice, tři duby a jeden javor) a část okrasných keřů rostoucích pod nimi.

Část vykácených stromů bude kompenzována novou náhradní výsadbou, a to v prostoru pod sportovním hřištěm. Město tam nechá vysadit stromy nové a to již v souladu s legislativou, tedy mimo ochranná pásma stávajících inženýrských sítí.