Pocta válečným veteránům

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

13. 11. 2019

U pomníků se sešli s vlčími máky na klopách zástupci vedení města, školáci z 2. ZŠ, zástupce Československé obce legionářské Ladislav Olšar, ale i ruský generální konzul Alexander Nikolajevič Budajev.

Den veteránů, který ctí nejen padlé vojáky, ale všechny vojáky všech válečných konfliktů ve světě, přiblížil přítomným ve svém projevu primátor Michal Pobucký, který připomněl, že za rozpoutáním téměř každé války stojí mocenské zájmy nebo ideologie. „Nejinak tomu bylo také v případě obou světových válek. V průběhu 1. světové války sloužil na západní frontě ve Flandrech v dnešní Belgii kanadský lékař podplukovník John McCrae. Ani jako vojenský chirurg si nemohl zvyknout na útrapy a bolest raněných vojáků. Ve svém smutku se utíkal k psaní básní. Když se ho bolestně dotkla smrt přítele, napsal báseň Na polích ve Flandrech. Kdo přečte jen úvodní verše básně, pochopí, proč se vojenský lékař zasloužil o symboliku vlčího máku,“ vysvětloval primátor.

Ruský konzul přiblížil přítomným školákům na rodinném příběhu válečná hrdinství a Ladislav Olšar pak organizaci legionářů, která pečuje o válečné veterány. Vyjmenoval několik z nich s požehnaným věkem přes devadesát let, například Helenu Steblovou, která byla za pomoc partyzánům vězněna ve čtyřech koncentračních táborech. „Nikdy nezapomeňme, že mír byl vykoupen životy těch, které si v dnešní době připomínáme,“ vyzval Ladislav Olšar.