Město vypracovalo koncepci sociálního bydlení

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

14. 8. 2020

„Tento klíčový strategický dokument je vyhotoven v souladu s Koncepcí sociálního bydlení České republiky 2015–2025, jež vytváří obecný rámec pro sociální bydlení. V této koncepci byly zmíněny identifikované sociální problémy a nedostatky v oblasti bydlení, které jsou přítomné i ve městě Frýdku-Místku,“ přiblížil náměstek primátora Marcel Sikora.

„Bydlení je velice důležitý nástroj pro zajištění základních potřeb jako tělesné potřeby a také potřeby jistoty a bezpečí. V současnosti jsou ve spojení s bydlením zmiňovány problémy v podobě nadměrného zatížení domácností výdaji na bydlení, růst cen energií, tepla a vody a tlak na snižování jejich spotřeby, rostoucí počet osob bez domova a osob ohrožených ztrátou bydlení, rozšiřování sociálně vyloučených lokalit a další problémy,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký.

Zpracování koncepce, která nastavuje rámec systému sociálního bydlení, je prvním krokem ke snížení počtu lidí bez střechy, v sociálně vyloučených lokalitách a na ubytovnách. Výstupy městu a ostatním aktérům sociální a bytové politiky pomohou řešit problematiku sociálního bydlení na území města. „Samostatnou kapitolou je rekonstrukce hotelu Centrum, kterou bych s touto koncepcí nutně nespojoval,“ doplnil náměstek primátora Radovan Hořínek.

Na základě průzkumů a analýz z koncepce vyplývá, že radnice by se měla zabývat následujícími cílovými skupinami sociálního bydlení: ekonomicky neaktivní senioři, osoby se zdravotním postižením, samoživitelky a samoživitelé, lidé přežívající venku, v ubytovnách a žijící v sociálních službách (zejména v pobytových sociálních službách se stanovenou maximální délkou pobytu), osoby sociálně vyloučené či sociálním vyloučením ohrožené. Data nicméně i svědčí o tom, že Frýdek-Místek je dobrým místem pro život všech jeho obyvatel, protože například počet domácností v bytové nouzi je ve Frýdku-Místku zhruba poloviční oproti Karviné nebo Havířovu, Ostrava má problém dokonce desetinásobný.

„I když mezi veřejností převažuje názor, že každý si může za svou situaci sám, třeba i vlastní slabostí nebo leností, bezdomovectví ovlivňuje i situace ve společnosti a struktura sociálního státu, nedostatečná kapacita bytového fondu, nárůst počtu bytů v osobním vlastnictví, finanční nedostupnost bydlení, rozchody, rozvody, domácí násilí a podobně,“ upozornil Marek Mikulec s tím, že kdyby se radnice tomuto tématu nevěnovala, problémy by se jen kumulovaly a prohlubovaly.