Výstavy ve Frýdku-Místku, Frýdlantě n. O. a ve Frenštátě p. R

Archiv

Artur Čuba

4. 1. 2005

Nevíme, zda už ve známost obyvatel našich měst a vesniček našeho regionu vešlo, že tu působí už 30 let skupina lidových básníků – Literární klub Petra Bezruče. Klub se letos rozhodl, že se  zviditelní  výstavami ve Frýdku-Místku, Frýdlantě n. O. a ve Frenštátě p. R. A tak jste mohli na jaře vidět 39 plakátů s kresbami a verši. Kde? Nejdříve proběhla vernisáž 3. února v Galerii Pod Sovou za účasti zástupců města p. Tilla pí Ing. Burešové. Pokračování měla výstava ve Frýdlantě n. O. dne 6. března v Památníku Ferdiše Duši. Za školský odbor byla přítomna pí Eva Eschingerová. Ve Frenštátě 7. dubna byl na zahájení výstavy dokonce pan starosta a pan tajemník. Je samozřejmé, že na výstavách zněla i hudba i verše. Tyto výstavy se mohly uskutečnit jen zásluhou pana ředitele školy Šostého, správkyně Památníku pí Fidzinské a ředitelce knihovny ve Frenštátě p. R. pí Burianové. Nebyla to práce lehká, dík několika obětavcům se vše podařilo /p. Tesař, pí Stiborková a další/. Dnes nezjistíme, kolik lidí na výstavu přišlo , protože se bohužel na prezenční archy nepodepsali.
Další velkou akcí byly dva večery poezie s Místeckou violou. Zásluhou p. Kukuczky mohlo být provedeno pásmo veršů a prózy z děl členů klubu, a to 27. února v Lidovém domě ve Frýdku-Místku, 28. března v rytířském sále frýdeckého zámku. Návštěvníkům těchto večerů se otevřel duševní svět jejich spoluobčanů. Mnozí si uvědomili, že vedle nich žijí lidé, kterým něco říká slovo literatura, že ji nejen čtou, ale i tvoří.
Letos se nám též podařilo pokřtít několik knih. 3. února na vernisáži výstavy přišel p. Augustin Drabina s knihou z Beskyd v hudbě a poezii. Už samotný název naznačuje, že tu půjde o oslavu Beskyd. 9. ledna na členské schůzi pokřtila svou knihu Tož vítajte Vlasta Tumprlová z Ostravy. V knize je zachycen svérázný život ostravských kolonií. 5. dubna se objevil ve frýdlantském klubu seniorů  kolibřík  p. Ing. Figury. Kniha se jmenuje Z beskydských kotárů, škorp a roklí. Zachycuje formou haiku, waky, limeriku, aforismů a epigramů dnešní svět. V rytířském sále frýdeckého zámku 10. května ……………. kniha Ing. Marie Pěluchové Listy tichých dní. V ní se nám zjevuje zádumčivost ženského nitra. V cukrárně u Langrů pokřtil svou knihu Okouzlení návratem Pavel Gryga. Vrací se k těm chvílím, kdy byl šťasten, k lidem i krajině.
Napsal jsem, že jsme se letos chtěli  zviditelnit.  To se nám podařilo i na 2. setkání básníků v Příboře zásluhou pí Ireny Kopecké. 7. května si mohli naši členové změřit své síly s jinými autory kraje. Tento  vývoz  poezie proběhl i 3. dubna při setkání v Řehči u Jičína /p. Tesař/ a Jičíně samém 21. – 23. května /p. Ing. Figura/.
Živnou půdou pro naše členy je i návštěva literárních večerů, které pořádá Místecká viola, a také účast na literárních soutěžích /Řehče, Mělník, Vansdorf, Frýdek-Místek atd.. Máme zavedenou i webovou stránku, kterou vede Radana Šatánková v Praze.
I letos jsme pořádali literární dílnu, kde se diskutuje nad jednotlivými díly členů z hlediska literární teorie.
Podzim je věnován besedě s bývalou sekretářkou Petra Bezruče pí PhDr. Zdenkou Tomáškovou /18. září ve srubu na Ostravici/.
Vydali jsme dvě čísla interního časopisu Zrcadlení, kde jsou otištěny práce členů. Jimi je zaplněn i Kalendář na almanach. Loňský měl 600 stran.
Zúčastňujeme se také akcí Klubu seniorů ve Frýdku-Místku a ve Frýdlantě n. O., kde jejich členům předvádíme literární pásma. Členové klubu měli otištěné články v Tině, časopisu Haliny Pawlovské a jinde, v místním i krajském tisku.
Činnost klubu by nebyla tak úspěšná, kdyby nenalézala podporu u městských úřadů ve Frýdku-Místku a ve Frýdlantě n. O. Patří jim za to náš dík.
Práce klubu není okázalá, ale přináší těm lidem uspokojení, kteří se odhodlali, že své myšlenky, dojmy svěří papíru a dají tak nahlédnout do svého nitra, života. Tak snad pomohou i jiným lidem, kteří se radují či trápí jako oni. Chcete to poznat? Přijďte mezi nás!