Mistrovství ČR mládeže v šachu

Archiv

Antonín Surma

4. 4. 2005

Zlaté Hory se staly ve dnech 12. – 19. března dějištěm Mistrovství České republiky v šachu mládeže do 16 let. Beskydská šachová škola Frýdek-Místek (BŠŠ) pravidelně vysílá své talenty na tento nejdůležitější turnaj mládežnické sezóny. Náročnou sítí kvalifikačních turnajů se letos do hlavního turnaje probojovalo neuvěřitelných 29 šachistů BŠŠ. Turnaj byl rozepsán celkem do osmi kategorií: chlapci a děvčata do 10, 12, 14 a 16 let. Šachisté z BŠŠ Frýdek-Místek startovali ve všech z výše uvedených skupin, což vypovídá o komplexní a kvalitní práci širokého trenérského týmu.
Účast devětadvaceti hráčů BŠŠ je již sama o sobě velkým úspěchem (BŠŠ byla nejpočetnější výpravou), ale frýdecko-místečtí dokázali daleko více. Svými výsledky si řekli o účast na evropských a světových šampionátech.
Famózně si počínali Jan Krejčí a Matěj Konštácký v kategorii chlapců do 14. let. Jan Krejčí vybojoval celkem 7½ bodu z devíti partií a stal se tak mistrem ČR. Matěj Konštácký získal o jeden bod méně, což stačilo na zisk bronzové medaile. Pořadí dalších hráčů BŠŠ: 10. Michal Uherek (4½ b.), 17. František Šikula (3½ b.), 22. Čeněk Stachovec (1b.).
Druhý mistrovský titul pro BŠŠ vybojoval Jiří Kočičák. Zisk osmi bodů mu s přehledem stačilo na první místo v kategorii do 12 let. Turnaj se rovněž vydařil Ondřeji Boráňovi, kterému jeho pět bodů vyneslo solidní pátou příčku. Pořadí dalších hráčů BŠŠ: 10. Tomáš Boráň (4½ b.), 12. Jan Kozel (4½ b.), 18. Matěj Nytra (3½ b.), 21. Radek Tvrdoň (2½ b.), 22. Jakub Rabatin (2 b.).
Kategorie do 10 let byla opět kategorií medailovou. Stříbrnou pozici vybojoval ziskem sedmi bodů loňský mistr republiky do osmi let Tomáš Pavelek. Další cenný kov jen o vlásek unikl Tomáši Bujnoškovi. ten získal 5½, což v konečném pořadí znamenalo nepopulární čtvrté místo. Pořadí dalších hráčů BŠŠ: 10. Jakub Langer (4½ b.), 15. Petr Fiala (4 b.).
Jedinou kategorií, která přinesla BŠŠ zklamání byla kategorie do 16 let. Šimon Štukner byl jediný, kdo hrál dle svých možností, získal pět bodů a obsadil pěkné osmé místo. Více jsme čekali od Jakuba Macíčka (4½ b.) 10místo, ale především od Vojtěcha Rojíčka, které již má zkušenosti z turnajů mistrovství světa a Evropy. Vojtěch získal 4½ bodu a pouhou 13. příčku.
Karolína Langerová nám udělala velkou radost, když v kategorii dívek do 12 let vybojovala s celkovým počtem sedmi bodů stříbrnou medaili. Bojovným a sympatickým projevem se prezentovala Magdaléna Miturová, které byla druhou reprezentantkou BŠŠ v této věkové kategorii. jejích 5½ bodu přineslo slibnou pátou příčku.
V kategorii dívek do 16 let jsme měli dvě zástupkyně. Kristýna Novosádová se v poslední době hodně zlepšila a jejích pět bodů a sedmé místo je pro ní výzvou do dalších let. Kristýna Cholerová tak úspěšná nebyla, získala jen jeden bod a obsadila 15 příčku.
Adéla Nytrová spolu s Michaelou Pavelkovou a Terezou Tomáškou reprezentovaly BŠŠ v kategorii do 14 let. Adéla a Michaela shodně vybojovaly 4½ bodu a rozdělily se o sedmé a osmé místo. Tereza získala o bod méně než její kolegyně a to stačilo jen na dvanáctou pozici.
Mezi nejmladšími šachistkami hrály na republikovém šampionátu tři zástupkyně BŠŠ. Nejlépe z nich si vedla Tereza Rohovská (5 b.) 7. místo. Vendula Nováková a Klára Zemková jely na turnaj vzhledem ke svému mládí především sbírat zkušenosti. Vendula dokázala vybojovat skvělé 4 body a 12 místo, Klárce se tolik nedařilo a skončila na 17. místě.
Celkově se výprava Beskydské šachové školy Frýdek-Místek na Mistrovství ČR mládeže stala zcela jasně nejúspěšnější výpravou. Zisk dvou zlatých, dvou stříbrných a jedné bronzové medaile je jen potvrzení výsadního postavení šachového centra ve Frýdku-Místku v České republice. Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem hráčům za vzornou reprezentaci Frýdku-Místku, poděkování zaslouží zcela jistě i rodiče a trenéři úspěšných šachistů. Poděkování patří Městskému úřadu ve Frýdku-Místku, Domu dětí a mládeže ve Frýdku-Místku, kteří dlouhodobě podporují rozvoj šachové hry ve Frýdku-Místku.