Přijďte se v sobotu pobavit, čeká vás Den pro Evropu!

Archiv

MM F-M

5. 5. 2004

Město Frýdek-Místek připravilo při příležitosti přistoupení České republiky k Evropské unii pro své občany den plný zábavy a her. Tato akce, jíž jsme dali název Den pro Evropu, se koná v sobotu 8. května. Součástí programu, který je zajištěn prakticky po celý den (od 9.00 do 22.00 hodin) je slavnostní otevření „Parku pod zámkem“. Ten byl sice zkolaudován již vloni na podzim, ale teprve nyní, když v něm rozkvetly první tulipány a unikátní vrbová besídka je v rozpuku, začíná plnit svůj pravý účel – zajištění oddychového a relaxačního místa.
Park bude otevřen starostkou města Ing. Evou Richtrovou v 9.00 zasazením dalšího stromu – dubu letního a na kamenném plató vystoupí dětský folklorní soubor Ondrášek.
Dopolední program bude pokračovat na Zámeckém náměstí ve Frýdku „setkáním historie a současnosti“. Hosté se mohou těšit na kejklíře Tomáše Křupalu, simulovanou dopravní nehodu, vystoupení folklorních souborů z Polska a Slovenska či na ukázku historické hudby – Musica da Gamba a hraný historický výstup v kostýmech.
Odpoledne a v podvečer svůj um divákům předvedou folklorní soubory Valašský Vojvoda z Kozlovic, místní Malá Ostravica, Ostravička, Ostravica a cimbálová muzika Rozmarýn. V 16.00 hodin odstartují hudební mix-blok mažoretky slavnostním pochodem a následovat bude koncert kapel Nevím, Šuba Duba Band, Junior Quintet, Robson, Psychonaut, Tomáš Kočko & ORCHESTR, Kajkery a Elvis Presley Show Band.
Od 11.00 celé ¾ hodiny potrvá exhibiční jízda historických vozidel městem, pokračovat bude v 16.15 hodin. K dispozici budou skákadla pro děti, jízda na ponících a rytířském koni.
Současně s frýdeckým programem bude akce probíhat i v Místku na prostranství před kinem Petra Bezruče. Program začíná v 10.00 hodin u sochy býka unášejícího Europu odkrytím kamenů s vyrytými názvy všech deseti současně přistupujících zemí k Evropské unii.
Půjde o celodenní blok pro děti a mládež, které budou soutěžit v „Naší Evropě“. Soutěžní týmy sestavené z žáků 8., 9. tříd ZŠ a středoškoláků budou mít za úkol vypracovat např. sestavení 10-15 minutového programu, v němž představí přidělenou zemi, vytvoření stánku o státu a kresbu grafického symbolu na dlažbu.
V průběhu dne bude možno v Místku shlédnout ukázky bojových umění sportovních oddílů aikido a judo. Dále jsou v rámci doprovodného programu pro děti připraveny soutěže, skákací hrad, break dance. Do kina PB si děti mohou v kteroukoliv dobu „odskočit“ na pohádku. Národní dům bude totiž v době od 10.00 do 16.00 hodin nonstop promítat pásmo patnáctiminutových pohádek. Pro počítačově gramotné bude k mání internet.