Na radnici proběhlo setkání s evropskými studenty

Archiv

MM F-M

12. 8. 2004

Italštinu, angličtinu, ale také španělštinu a portugalštinu bylo včera slyšet ve velké zasedací síni našeho městského úřadu, kde proběhlo setkání evropských studentů z výměnného pobytu s představiteli města Frýdek-Místek.

Starostka města Ing. Eva Richtrová evropské studenty v zastoupení Čechů, Portugalců, Italů a Španělů na radnici oficiálně přijala a přivítala v našem městě, poté se slova ujal poslanec PSP ČR Ing. Petr Rafaj, který jim v krátkosti představil Euroregion Beskydy. „Hlavní myšlenkou tohoto sdružení je vlastně totéž, co u vašich výměnných pobytů – poznat jiné národy, kulturu, lidi,“ uvedl mimo jiné Rafaj. Kronikářka poté studenty seznámila s historií města a následovalo promítání dominant Frýdku-Místku s výkladem. Na závěr setkání poděkovala organizátorka výměnných pobytů Mgr. Marta Michaláková poslanci Ing. Petru Rafajovi za podporu. Potřebné finance na realizaci pobytů se totiž podařilo získat z programu “Mládež pro Evropu“ z Evropské unie.

Součástí desetidenního pobytu studentů, který bude trvat až do 18. srpna, je také například sázení jedlí v Beskydách, malování na sklo s motivy naší země, kanoistika na přehradě Olešná a spousta dalších sportovních aktivit jako jsou cykloturistika, volejbal, bowling, výšlap na Lysou horu. Kromě toho mají studenti každý večer za úkol představit ostatním svou zemi – předvést tradici, kulturu, připravit národní jídlo. Pobyt bude zakončen poznáváním našeho hlavního města – Prahy, odkud se studenti budou navracet domů.

FOTO: Jana Alžběta Mikulíková
Jako poděkování za podporu programu pro studenty dostala jak starostka města Ing. Eva Richtrová (na fotografii), tak poslanec Ing. Petr Rafaj od organizátorky pobytů Mgr. Marty Michalákové speciální čepici s nápisem Czech republic 2004 a sluníčkem, které symbolizuje název místa pobytu na Ostravici. Stejnou čepici obdrží všichni zúčastnění studenti na konci pobytu.