Kdo může za zablokování peněz do sociální sféry?

Archiv

MM F-M

1. 4. 2005

Po zoufalé snaze opozice obhájit svůj postup na posledním zasedání zastupitelstva, kdy po indispozici místostarosty Petra Cvika začala blokovat některé důležité materiály, považovalo vedení radnice za nutné sdělit médiím oficiální stanovisko koaličních stran ČSSD a KSČM ve Frýdku-Místku především k problému neschválení smluv o poskytnutí neinvestičních dotací z rozpočtu města na rok 2005 – odbor sociálních služeb a zdravotnictví.
Novináři se tak dozvěděli, že po zasedání zastupitelstva starostka města svolala schůzku se zástupci opozice, na níž měl být dohodnut další postup, který by vyřešil problém 19 organizací, jež nyní marně čekají na slíbené finance. „Opozice chtěla za vzniklou situaci učinit odpovědným místostarostu Ivana Vrbu, po kterém požadovala nesmyslnou omluvu, a mně navrhovala, ať smlouvy podepíšu, že se zavážou, že ji na příštím zasedání bez problémů prohlasují. Nevím, jestli mě zkoušeli, ale jisté je, že bych si tím hlavně podepsala vlastní ortel. Kdybych totiž smlouvy podepsala, vystavila bych se trestnímu stíhání za porušení několika zákonů,“ informovala novináře starostka Eva Richtrová.
Místostarosta Ivan Vrba ji doplnil, že nemůže přijmout současné vysvětlování opozice, že příčinou, proč nikdo z jejich řad pro materiál ze sociální sféry nezvedl ruku, byly nejasnosti ohledně Společenství Romů na Moravě. „V materiálu 4j, kde se pro stejnou organizaci Romů schvalovala částka 35 tisíc korun z fondu výchovy a vzdělávání, totiž opoziční zastupitelé hlasovali pro! Je jasné, že pouze využili situace, kdy musel místostarosta Cvik s vysokou horečkou odejít, a neprohlasovali materiály předkládané zástupci KSČM. Neprošel Strategický plán ekonomického rozvoje města Frýdku-Místku na období 2005-2008, ani příspěvek Svazku obcí Frýdecko-Místecka,“ upozornil místostarosta Vrba.
„Schválení strategického plánu je nutné pro větší šance na úspěch při žádostech o finance z evropských fondů, protože když je projekt v souladu s ním, je to oceněno kladnými body. Také nevím, proč opozice zablokovala finanční příspěvek do sdružení Svazku obcí Frýdecko-Místecka. Bývalo zvykem, že pokud má město nějaké povinnosti vyplývající z jeho členství, příspěvek se schvaluje automaticky, aby se nedostalo do trapné pozice dlužníka. Postup opozice proto nechápu. Zvlášť když nikdo ze zastupitelů nevystoupil s tím, že chce, abychom už dále členem tohoto sdružení nebyli,“ vysvětluje Petr Rafaj, předseda Svazku obcí Frýdecko-Místecka.
„Opoziční zastupitelé prostě některé body schválit nechtěli, i když věděli, že to způsobí městu problémy. Je to zcela v duchu taktiky – čím hůř pro město, tím líp pro nás,“ řekla starostka Eva Richtrová, která nicméně deklarovala, že už se dále nechce dívat zpátky a novináře seznámila se stanoviskem, jak může město nepříjemnou situaci vyřešit. Koaliční strany ČSSD a KSČM vyzývají opozici ke vstřícnosti při řešení této záležitosti a jsou ochotny zasednout do lavic zastupitelstva i dříve než v plánovaném červnovém termínu. Jedinou podmínkou k tomu by měl být písemný závazek opozičních stran, že se situace nebude opakovat a smlouvy na úseku sociálních služeb a zdravotnictví budou schváleny. V opačném případě nesou plnou odpovědnost za vzniklou situaci zastupitelé opozice.
„Vedení města i příslušného odboru s dotčenými organizacemi intenzivně jedná a nabízí jim v rámci možností finanční i organizační spolupráci. Definitivní vyřešení problému ale může nastat teprve na zastupitelstvu města,“ upozornil místostarosta Vrba.