Město zavádí novinku – informace o poplatku za odpad zašle na e-maily

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

27. 8. 2014

Nově poskytovanou službou reagujeme na podněty občanů, kteří i když uhradili poplatek za odpad bankovním převodem nebo prostřednictvím SIPO, přicházeli na magistrát, aby si osobně ověřili, zda platba opravdu na účet města přišla a oni nejsou dlužníky. Jedná se o službu zdarma, která není technicky náročná. Po zavedení kontaktních údajů k jednotlivým poplatníkům systém vyhodnotí, kteří z nich nezaplatili poplatek za odpad, a těm bude následně zasláno upozornění, aby jej v nejbližší době uhradili,“ řekl náměstek primátora Dalibor Hrabec s tím, že cílem této služby je nejen přiblížit úřad občanům, ale také předejít tomu, aby občanům, kteří z nějakého důvodu neuhradili poplatek v termínu, nevznikl dluh, který může být navýšen až na trojnásobek. Magistrát bude službu poskytovat nad rámec zákona, protože žádný zákon nenařizuje, aby občany upozorňoval na neuhrazené poplatky a výši dlužné částky.

Podmínkou je vyplnění tiskopisu s kontaktními údaji, který je nutno osobně doručit a po předložení občanského průkazu podepsat před úředníky z odboru správy obecního majetku v přízemí budovy magistrátu ve Frýdku. V případě, že zájemce o tuto službu nemůže tiskopis doručit osobně, může tak za něj učinit jiná osoba nebo jej může zaslat poštou, ovšem na vyplněném tiskopise musí být úředně ověřen jeho podpis. Důvodem tohoto postupu je skutečnost, že na e-mailovou adresu budou rozesílány osobní údaje.

Tiskopis „ZADÁNÍ KONTAKTNÍCH ÚDAJŮ“, potřebný k aktivaci výše zmíněné služby, je k dispozici na webových stránkách města (www.frydekmistek.cz – orgány obce – odbor správy obecního majetku – tiskopisy – č. 2.21) a také na informacích v budovách magistrátu města na ulici Radniční ve Frýdku i Palackého v Místku. Zájemci jej mohou podávat v průběhu celého roku, a to v úřední dny, tedy v pondělí a středu od 8 do 17 hodin a ve čtvrtek od 8 do 15 hodin.

V červenci evidoval magistrát ve Frýdku-Místku celkem 9 229 osob, které dluží na poplatcích za odpad 37 536 365 korun. Nejvyšší dlužná částka včetně penále u jednotlivce činí zhruba 10 000 korun.