ČSSD vypověděla koaliční smlouvu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

14. 1. 2015

Vyjádření klubu zastupitelů ČSSD

 My, členové zastupitelstva za Českou stranu sociálně demokratickou, ve snaze o zachování dobrého jména města Frýdku-Místku, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodní a demokratičtí občané, v úctě k lidským právům a k zásadám občanské společnosti, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, přijímáme toto rozhodnutí.

Klub zastupitelů České strany sociálně demokratické ve Frýdku-Místku se jednomyslně rozhodl, vypovědět koaliční smlouvu s hnutím ANO. Od vzniku nové koalice ANO a ČSSD se sociální demokracie snažila neustále ustupovat požadavkům hnutí ANO, s tím, že doufala, že tato koalice bude přínosem pro město Frýdek-Místek a jeho obyvatele. Bohužel po dvou měsících spolupráce s hnutím ANO jsme dospěli k závěru, že tomuto uskupení nejde až tak o blaho občanů, jako spíše o blaho některých jejich členů.

Posledním okamžikem, který nás vedl k učinění tohoto kroku, bylo jednání jednoho člena rady města, který byl zvolen za hnutí ANO, který pozměnil smlouvu a následně se pokusil ji na magistrátu vyměnit za originální dokument, který schválila rada města. V momentě, kdy se na toto podvodné jednání přišlo, pokusil se vyměnit svůj materiál za původní, aby zahladil stopy. Věrohodnost tohoto radního již neexistuje a máme pochyby i o některých členech uskupení ANO. Vyzýváme pana radního, aby okamžitě rezignoval na všechny své funkce, ať už na magistrátu, tak i v městských společnostech. Bohužel hnutí ANO se snaží tento čin pana radního bagatelizovat a tváří se, jako by se nic nestalo. Na rozdíl od hnutí ANO, nechceme maskovat podvody, které se staly, případně se mohou stát. Proto vystupujeme z koalice.

Tento čin byl již jen vyvrcholením kroků hnutí ANO, se kterými nemůžeme souhlasit. Při vyjednávání o složení statutárních orgánů městských společností jsme od začátku požadovali, aby v představenstvech a vedení společností nebyl žádný politik, a aby dozorčí rada byla 9 členná, složená ze zástupců všech stran zastoupených v zastupitelstvu města. Hnutí ANO nejprve souhlasilo, pak začalo počet členů dozorčích rad snižovat na 7, 6, 5 a ve Sportplexu dokonce jen na 3 a zároveň uměle vytvořilo dvě placené pozice v představenstvech. S tímto postupem jsme od začátku nesouhlasili a byli jsme tlačeni do rohu. Buď bude varianta hnutí ANO anebo nebude nic. V minulém týdnu jsme se od zástupců hnutí ANO dozvěděli, že i třetí člen představenstev by měl být politik, konkrétně tedy v Distepu a na Sportplexu zástupce hnutí ANO a v TS a Frýdecké skládce za ČSSD. Je naprosto nepřijatelné, aby městské společnosti řídili politici a ne odborníci.

Nemůžeme souhlasit s personální politikou hnutí ANO, kdy se rozhodlo postupně zaměstnávat své stranické funkcionáře. Nejprve bylo uměle vytvořeno pracovní místo na právním odboru na úkor odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality. Na toto místo byl vybrán Radovan Hořínek, který se sám jako jediný uchazeč účastnil přijímacího pohovoru výběrového řízení. Pan Hořínek je okresní předseda hnutí ANO a byl přítomen povolebnímu vyjednávání. Pana Hořínka hnutí ANO zároveň vyslalo do dozorčí rady městské společnosti Distep, a dále jej učinili předsedou majetkové komise a členem kontrolního výboru. Nikdy v minulosti se nestalo, že by ČSSD uměle vytvořila na magistrátu pracovní pozici, která do té doby nebyla, a obsadila jej svým stranickým exponentem. Zároveň se nikdy nestalo, že by členem komise rady byl zaměstnanec úřadu.

Dále nemůžeme souhlasit s tím, aby se paní Řehová stala jednatelkou společnosti Sportplex, neboť neprošla žádným výběrovým řízením a nemá pro řízení této organizace dostatečnou kvalifikaci. Hnutí ANO stačí jako její kvalifikace to, že je předsedkyní místní organizace ANO.

Dalším problémem je pak hlasovací převaha hnutí ANO v radě, kdy i návrh z naší strany, se kterým souhlasí i někteří členové ANO, jsou nuceni hlasovat v rozporu se svým svědomím.

Jsme si vědomi, že nyní, když jsme vypověděli koaliční smlouvu, se můžeme ocitnout v opozici. Pro ČSSD je lepší varianta být v opozici, než v této koalici s hnutím ANO, neboť nesouhlasíme s kroky této strany a nechceme přivést město Frýdek-Místek do problémů, které nejsou zapotřebí.

Pokud bude ČSSD v novém vedení města, zavazujeme se, že zrušíme politické obsazení představenstev městských společností, dále vrátíme personální změny do stavu před nástupem hnutí ANO, tedy dojde k rozvázání pracovních smluv s prominenty této strany. Dále se zavazujeme, že nemáme obavy z transparentnosti města a městských společností a provedeme audity a jejich výsledky zveřejníme.