Kácení problémových stromů a omlazování keřů pokračují

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 3. 2015

Do konce minulého roku jsme pokáceli většinu havarijních stromů. Jednalo se převážně o stromy suché, poničené větrem nebo napadené dřevokaznými houbami. Další vlna kácení bude následovat až do konce března,“ přiblížila Naděžda Švrčinová z technických služeb s tím, že stromy jsou káceny na základě povolení pracovníků odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu města.

V příštích dnech budou káceny například vrby napadené dřevokaznými houbami, které postupně rozkládají dřevo a snižují jeho pevnost, čímž se zvyšuje riziko pádu velkých silných větví nebo částí stromu při silném poryvu větru. Z důvodu zajištění provozní bezpečnosti budou pokáceny vrby na ulici Antala Staška, v Puškinově parku poblíž dětských hřišť a také čtyři vrby za budovou okresního soudu. Další vrby, které nejsou dřevokaznými houbami ještě tolik zasaženy, budou razantněji ořezány. Během krátké doby vytvoří takzvanou sekundární korunu a budou tady ještě několik let. Takto ošetřeny budou například vrby na ulici Boženy Němcové, Československé armády a na ulici Havlíčkova.

V lokalitách, kde je to účelné a kde tomu nebrání výskyt vedení podzemních inženýrských sítí a z toho vyplývající zákaz výsadeb trvalých porostů, se odbor životního prostředí a zemědělství snaží vykácené stromy vždy nahradit výsadbou nových stromů.

 V minulých dnech byly vykáceny vzrostlé stromy na ulici Jiřího Trnky v Místku. Jednalo se o stromy, které rostly v ochranném pásmu rozvodu tepla, což je v rozporu se zákonem. Vykáceny musely být také v návaznosti na plánovanou rekonstrukci potrubí ústředního vytápění, která se uskuteční v letních měsících. Nicméně, některé vzrostlé a perspektivní dřeviny v tomto ochranném pásmu se podařilo zachránit, a to díky dohodě o částečné přeložce potrubí.